Долар губи примат у трговини нафтом

Глас Српске
Долар губи примат у трговини нафтом

ЛОНДОН - Земље Персијског залива започеле су тајне преговоре са Русијом, Кином, Јапаном и Француском да у трговини нафтом амерички долар замијене са неколико других валута, пише у свом јучерашњем издању британски дневник "Индипендент", који се позива на неименоване изворе из арапских држава, пренијеле су агенције.

Због пада вриједности долара као посљедице економске кризе, неколико земаља планира да трансакције нафтом више не обрачунава у америчкој валути, него да се у трговину нафтом укључе јапански јен и кинески јуан, евро, злато, те нова неидентификована валута планирана за земље у Савјету за сарадњу у Заливу, укључујући Саудијску Aрабију, Кувајт и Катар, те Aбу Даби.

"Индипендент" пише да је управо глобална финансијска криза, утицала на планове низа земаља да трансакције нафтом више не обрачунавају у доларима.

- Појачано неповјерење према америчкој валути већ се огледа у јавно саопштеним намјерама Кине, Русије, Француске, Јапана и више држава из региона Залива, да своје нафтне трансакције обрачунавају у националним новчаним јединицама, или некој врсти валутне корпе, а не у доларима - објашњава "Индипендент" и додаје да је вриједност "зелене валуте" нагло пала од прошле године, као и да би тај тренд лако могао да се настави због растућег америчког буyетског дефицита.

Иран је прије неколико година почео да извоз нафте наплаћује у другим валутама осим долара, првенствено у евру, али стварна цијена иранске нафте и даље је изражена у доларима.

Британски лист закључује да је приједлог о увођењу нових обрачунских валута плод не само конкретних финансијских рачуница, већ и одраз новог свјетског економског поретка.

Криза

"Индипендент" пише да СAД више нису доминантна економска сила као некад. Финансијска криза оставила је Aмерику у великим дуговима који су битно смањили пројектовани раст у највећој свјетској привреди. Земље са брзо растућим привредама, попут Кине, Бразила и Индије, много боље су, у поређењу са СAД, пребродиле финансијско-економску кризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана