Доказ о поријеклу робе паркирао шлепере

Милијана Латиновић
Доказ о поријеклу робе паркирао шлепере

БАЊАЛУКА - Домаћи привредници могли би ускоро почети плаћати пенале због немогућности поштовања рокова испоруке до чега је довео недостатак обрасца којим доказују поријекло робе, који је неопходан извозно оријентисаним предузећима, док из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ увјеравају да тренутно на свим локацијама у свим царинским испоставама има ЕУР 1.

Директор и власник фабрике обуће “Дермал” из Котор Вароша Раденко Бубић рекао је за “Глас Српске” да два шлепера са робом овог предузећа чекају на терминалу у Бањалуци.

- Прошле седмице смо се борили и некако добијали обрасце, а данас не иде никако. Два камиона чекају и не могу отићи јер нема обрасца ЕУР 1. Могу они отићи и без тога, али онда на западу плаћају царину а то је и до 12 одсто скупље и то нико неће да ради. У великом смо проблему. Не разумијем да морамо чекати образац - рекао је јуче Бубић, нагласивши да из “Дермала” иде шест шлепера седмично, некада и два дневно.

У истим проблемима је и фирма “Exclusive lingerie” која није могла извести робу у прошли понедјељак како је планирано, већ тек крајем седмице.

- Није било образаца у царинској испостави Бањалука. Колико ће времена требати да УИО изабере најповољнијег понуђача и одштампа обрасце видјећемо. Потребно је под хитно нешто учинити да не дођемо у ситуацију да своју робу не можемо извозити - рекао је технички директор тог предузећа Борис Толимир.

Привредна комора РС затражила је од УИО да ријеши проблем недостатка образаца ЕУР 1.

- Обратио нам се одређени број привредних субјеката, чланица Коморе, који се у посљедњих неколико дана суочавају са недостатком образаца ЕУР 1, што у знатној мјери отежава извоз домаћих производа и доводи до поскупљења укупних трошкова извоза, поред свих проблема са којим се привредници Српске и БиХ свакодневно суочавају. Недостатак тог обрасца може довести до неконкурентије позиције за наше извозно оријентисане произвођаче, те до престанка извоза одређених производа. Уколико се у што краћем року не изврши набавка ЕУР 1 образаца извозници би се могли суочити са немогућношћу испуњавања преузетих уговорених рокова испорука и плаћањем пенала због пропуштених рокова - истакли су у Привредној комори РС.

Са друге стране, у УИО јуче су рекли да на свим царинским испоставама има образаца ЕУР 1.

- Прошле недјеље је распоређена одређена количина која је била на залихама. Извршена је прерасподјела, тамо гдје их је било више на стању слало се у царинску испоставу гдје их је било мање. Прилично велику залиху образаца ЕУР 1 имају и шпедиције које су раније задужиле те обрасце и нису их још употријебиле. Зато у овом тренутку на свим локацијама постоје обрасци ЕУР 1 - тврди начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО Ратко Ковачевић.

Тендер

Ратко Ковачевић је рекао да је УИО на вријеме расписала тендер за набавку образаца ЕУР 1 и додао да су пристигле три понуде.

- Када је требало потписати уговор са прворангираним понуђачем та фирма је одустала, правдајући то да не може потписати уговор јер су цијене које су понудили сада ниске, с обзиром на бројна поскупљења. Након тога је УИО жељела потписати уговор са друпласираном компанијом на тендеру, али је и она одустала. Трећа понуда није била квалификована - објаснио је Ковачевић и додао да је одмах расписан нови тендер, те да је отварање понуда заказано за данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана