Договорена сарадња на промоцији инвестиционих потенцијала БиХ у Турској

Срна
Foto: Википедија

САРАЈЕВО - Директор Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ (Фипа) Милица Марковић и генерални конзул БиХ у Истанбулу Синиша Михаиловић разговарали су о могућностима наставка сарадње на промоцији инвестиционих потенцијала БиХ за турске привреднике.

Фипа је у Анкари 16. марта потписала Меморандум о сарадњи са Канцеларијом за инвестиције при Предсједништву Турске ради пружања подршке развоју инвестиционе сарадње двије земље, стварања повољних услова за побољшање економске сарадње, те успостављања директних контаката између пословних кругова.

Према званичним подацима Централне банке БиХ, закључно са децембром 2019. године, инвестиције из Турске су износиле 405 милиона КМ и Турска се налази на 11. мјесту на листи земаља најзначајнијих страних инвеститора у БиХ, саопштено је из Фипе.

Саговорници су сагласни да постоји значајан простор за унапређење прилива директних страних инвестиција из Турске, уважавајући добре односе БиХ и Турском по свим основама, те погодности које БиХ нуди попут нижих пореза, уговора о слободној трговини, ниже цијене електричне енергије и других оперативних трошкова.

Марковићева је с директором Представништва Спољнотрговинске коморе БиХ у Истанбулу Тариком Шахманом разговарала о њиховом пројекту који се односи на промоцију ИТ и туристичког сектора у Турској.

С тим у вези договорено је и учешће Фипе на догађајима који се планирају организовати, представљање прилика и пројеката из ових сектора, те размјена информација и кориштење промотивних материјала и секториских анализа које Фипа ради за сваки сектор.

У 2020. године поново је регистрован годишњи раст извоза из БиХ у Турску, а увоз из Турске у БиХ је нижи за седам одсто у односу на 2019. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана