Договорена нова улагања Рафинерију нафте Брод

Свјетлана Тадић
Договорена нова улагања Рафинерију нафте Брод

Санкт Петербург - Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је у руском граду Санкт Петербургу потписивању споразума између Сбербанке и "Зарубежњефта" о финансирању даље реконструкције и модернизације Рафинерије нафте у Броду.

Споразум су потписали предсједник Управног одбора Сбербанке Херман Греф и генерални директор "Зарубежњефта" Сергеј Кудрјашов са којима је Додик разговарао о наставку улагања у Српску.

- Потписивање споразума је логичан наставак наше обострано корисне сарадње укључујући и иностранство. Сбербанка успјешно сарађује са "Зарубежњефтом" не само у Русији, већ и на Балкану - рекао је Греф.

Кудрјашов је казао да "Зарубежњефт" путем своје подружнице у Републици Српској "Оптима групе" већ има успјешно искуство у сарадњи са Сбербанком, што је значајно утицало на продужетак аранжмана.

- Увјерен сам да ће се потписивањем овог споразума јачати сарадња између наше компаније и банке на страним тржиштима и да ће она бити подигнута на још виши ниво - казао је Кудрјашов.

Осим Рафинерије нафте руска компанија "Зарубежњефт" је у процесу приватизације постала власник и Рафинерије уља Модрича и ланца бензинских пумпи "Петрол".

Додик је учествовао у раду 17. међународног економског форума у Санкт Петербургу, који се одржава под покровитељством предсједника Русије Владимира Путина и њемачког канцелара Ангеле Меркел.

Предсједник РС је на маргинама форума имао више билатералних сусрета, а разговарао је, између осталих, са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровим, министром иностраних послова Словачке Мирославом Лајчаком, бившим премијером Израела Ехудом Бараком, те министром економије Хрватске Иваном Врдољаком.

Додик је разговарао и са предсједником Управног одбора Вњешеконом банке Владимиром Димитријевом и предсједником и замјеником предсједника Управног одбора "Гаспрома" Алексејем Милером и Александром Медведевим. Вњешекономбанка финансијски је пратила руске инвеститоре у нафтну индустрију РС, док је главна тема разговора са челницима "Гаспрома" била изградња крака гасовода "Јужни ток" кроз Српску.

Покровитељ и главни говорник на Међународном економском форуму под називом "Перспективе глобалних промјена - вријеме одлучујућег дјеловања", који траје три дана, је Путин с којим је Додик требало да се сусретне. Путин је истакао да је период високих прихода од извоза енергије завршен и да Русија нема чаробни штапић како би то измијенила. Он је поручио да ће Русија наставити са покушајима да ограничи инфлацију и да ће инвестирати 13,6 милијарди долара из државног социјалног фонда за развијање инфраструктуре, пренијеле су агенције.

Планирано је да Додик на форуму у Санкт Петербургу разговара и са више пословних људи о новим инвестицијама у Републику Српску.

На форуму учествује 190 директора највећих свјетских компанија и 428 директора руских предузећа, те делегације из 66 земаља, а почасни гост је њемачки канцелар Ангела Меркел.

Руски медији

Присуство предсједника РС Милорада Додика форуму у Санкт Петербургу изазвало је велико интересовање руских медија.

- Током боравка у Санкт Петербургу Додик је дао више интервјуа руским медијима - саопштено је из Кабинета предсједника РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана