Договорен модел продаје земљишта и објеката фирме “Топ фарм” у стечају: Имовина на добошу за 11,5 милиона КМ

Милијана Латиновић
Договорен модел продаје земљишта и објеката фирме “Топ фарм” у стечају: Имовина на добошу за 11,5 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Земљиште и објекти некадашње свињогојске фарме у Новој Тополи, која је у стечају од маја, биће понуђени на првој лицитацији почетком идуће године по цијени од 11,5 милиона марака.

Истакла је то у петак за “Глас Српске” стечајна управница фирме “Топ фарм” Наташа Косић након што је на рочишту усвојен извјештај стечајног управника и договорен модел продаје имовине тог предузећа.

- Ићи ће се на лицитацију на којој ће имовина фарме бити понуђена по процијењеној вриједности од 11,5 милиона марака. Уколико тада не буде продата, на другој лицитацији цијена ће ићи надоље за 50 одсто, а уколико дође и до трећег покушаја, цијена се спушта за још 30 одсто. Прву лицитацију очекујемо почетком идуће године, након празника. Имајући у виду чињеницу да се у јануару и фебруару готово ништа не дешава, лицитација би могла бити заказана почетком марта - рекла је Косићева.

Појаснила је да ће, уколико се не појави купац након те три лицитације, бити поново сазвана сједница Скупштине повјерилаца и утврђена најнижа цијена испод које имовина неће моћи да се продаје.

Осим тога, Косићева је казала и да је на рочишту завршено испитивање потраживања.

- Укупно је било пријављено 18,78 милиона марака потраживања, а признато је 8,91 милион, док је оспорено 9,86 милиона КМ потраживања - рекла је Косићева.

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у фирми “Топ фарм” из Нове Тополе након што је утврђено да је предузеће неликвидно, да су му рачуни блокирани дуже од 800 дана, да се пословање обавља путем благајне, односно готовински, и да менаџмент друштва постоји само формално.

Након отварања стечаја производња је угашена, а како није било ни хране ни новца, продато је око 2.000 прасади и крмача.

У вријеме када је стечај отворен, 18. маја ове године, на фарми је било 13 запослених. Све док животиње нису распродате, половина од тог броја радника је била на фарми. Продајом опреме у предузећу обезбијеђено је око 97.000 марака, а дио тог новца искоришћен је за осигурање имовине, као и за исплату плата портирима који дежурају 24 часа.

Одбор

Наташа Косић је казала да је у петак формиран и Одбор повјерилаца предузећа “Топ фарм” из Нове Тополе.

- Прва сједница одбора требало би да буде одржана 27. децембра - рекла је Косићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана