Договор о примјени споразума о узјамној трговини

Агенције
Договор о примјени споразума о узјамној трговини

Женева - Представници Русије и САД обавијестили су у Женеви генералног директора Свјетске трговинске организације (СТО) Паскала Ламија да повлаче примједбу о непримјењивању споразума СТО на узајамну трговину, преносе агенције.

Максим Медведков, директор одсјека за трговинске преговоре у руском Министарству економског развоја, рекао је да је то постало могуће пошто су САД укинуле амандман на закон Џексон-Веника из 1974. године, преноси агенција Интерфакс.

Медведков је нагласио да је овим окончан вишегодишњи период “хладног трговинског рата” у односима између двије стране.

- Трговина између Русије и САД сада се регулише споразумима СТО те ће руске компаније моћи да користе механизме ове организације за заштиту својих интереса на великом америчком тржишту, да повећавају извоз и инвестиције - изјавио је Медведков.

Русија је 22. августа ове године постала члан СТО, али се до сада у трговини између САД и Русије нису примјењивали прописи и принципи

Организације јер Конгрес у Вашингтону није укинуо амандман Џексон-Веника.
Амандман, који је добио име по конгресменима Хенрију Џексону и Чарлсу Ванику, усвојен је 1974. године ради ограничења трговине с тадашњим

Совјетским Савезом и другим нетржишним економијама док не дозволе слободну емиграцију.

Ове рестрикције се практично игноришу од 1989. године, али сам амандман био је присутан и представљао је препреку у руско-америчким трговинским односима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана