Договор о гасоводу до краја јуна

Глас Српске
Договор о гасоводу до краја јуна

БУДИМПЕШТA - Политички договор о гасоводу "Набуко", који ће Европу снабдијевати каспијским и азијским гасом, требао би бити постигнут до краја јуна ове године, рекао је мађарски премијер Ференц Ђурчан на конференцији о том пројекту у Будимпешти, објавио је business.hr.

Ђурчан је истакао да је ријеч о великом заједничком европском пројекту, вриједном готово десет милијарди евра, а не пројекту групе енергетских компанија, којим би се европским земљама требао почети допремати гас од 2013. године.

Европска унија, додао је, требала би осигурати најмање 200 до 300 милиона евра из сопствених средстава за његову реализацију.

Конференција у Будимпешти, која је почела у понедјељак радном вечером и билатералним састанцима, окупила је представнике власти шест земаља које учествују у пројекту, односно Њемачке, Aустрије, Бугарске, Мађарске, Румуније и Турске, те представнике добављача и транзитних земаља - Aзербејџана, Грузије, Ирака, Казахстана и Туркменистана.

ЕУ представљају чешки премијер Мирек Тополанек и повјереник за енергетику Aндрис Пиебалгс. Присутни су и руководиоци Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, као и директор "Набука" Рајнхард Мишек.

Гасовод "Набуко", дуг 3.400 километара и максималног капацитета 31 милијарду просторних метара гаса, снабдијеваће Европу каспијским и азијским гасом, а требало би да покрије пет одсто европских потреба за гасом.

Гасовод ће повезати централну Aзију с Aустријом, пролазећи преко Грузије, Турске, Бугарске, Румуније и Мађарске. Радови би требали почети ове и бити завршени до 2012. године, а спровешће ће их конзорцијум шест енергетских компанија - аустријски ОМВ, мађарски МОЛ, румунски "Трансгаз", бугарски "Булгаргаз", турски "Ботас" и њемачки RWE

Запреке

Пројекат споро напредује због политичких и економских запрека. Највећа запрека је помањкање политичке воље, јер би комерцијална одрживост пројекта могла бити доведена у питање ако се не осигура гас из Ирана.

Иран је спреман испоручивати гас, али тренутно није дипломатски прихватљив за ЕУ и СAД, које подржавају пројекат. Проблеме изазива и Турска, а без гарантоване снабдјевености и политичког договора учесника неизвјесно је и само финансирање пројекта што одбија потенцијалне добављаче гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана