Додик: Увести нове таксе приликом увоза меса

Срна
Додик: Увести нове таксе приликом увоза меса

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је због отвореног тржишта снабдијевања меса на простору БиХ уништена комплетна домаћа сточарска производња која не може да служи за неке текуће резерве или резерве у континуитету.

-Пошто ми добијамо месо које се производи у ЕУ, оно је високо субвенционисано, а наше ниско субвенционисано и зато наши људи не могу да издрже конкуренцију на домаћем тржишту. Зато је дошло до уништавања укупне сточарске и пољопривредне производње на овим просторима. Више од 500 милиона одлази за увоз меса - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, за увоз говеђег, свињског и пилећег меса, БиХ је уплатила 852 милиона КМ.

-Оно што може помоћи да се побољша стање домаће производње меса јесте да се приликом увоза под хитно уведе нова такса да се плати разлика између онога колико је оно субвенционисано код нас, а колико у другим земљама. Рецимо код нас 10 фенинга, а ако је то у Аустрији субвенционисано једну КМ, онда да имате могућност да приликом увоза тог меса можете да платите разлику од 0,90 КМ - рекао је Додик.

Он је навео да ће то омогућити приливе у буџете, а исто тако утицати на то да се смањи оптерећење привреди и да се релаксирају односи у привреди.

Додик је рекао да у томе имају улогу и ентитетски нивои, дистрикт Брчко, али у одређеном дијелу и ниво БиХ.

-Ми смо спремни да водимо разговоре без икаквих застоја и оптерећења - поручио је Додик.

Додик је истакао да је у Републици Српској у јануару забиљежен највећи извоз који је до сада номинално забиљежен и да је стопа покривености увоза извозом прешла 94 одсто.

-То је нешто што охрабрује. Не вјерујем да ће то бити одрживо у читавој години имајући у виду поремећене линије снабдијевања које видимо све чешће. Наши привредници су имали одређене залихе готових роба и репроматеријала концентрисаних кроз пандемију и немогућности да се у пуном обиму ради - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва је указао да је сада, када се пандемија смирила, а потреба тржишта и уговорене обавезе остале исте, догодило се да су многи привредници испоручили по уговорима одређене производе на Запад, те да је сада, када треба да поруче репроматеријал, он скупљи, а уговори остали исти.

-На то морамо брзо реаговати како за два-три мјесеца не би дошло до колапса у реалном сектору. У том погледу треба сјести и што прије рјешавати - поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана