Додик: Ове године излазак из рецесије

Aгенције
Додик: Ове године излазак из рецесије

Бијељина - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ове године Српска излази из рецесије са растом бруто друштвеног производа до два одсто који није велики, али указује на добру тенденцију.

"Глобална криза која је оштетила и велике економије направила нам је значајне проблеме, али борили смо се максимално да смањимо њене лоше утицаје и ово је дефинитивно година изласка Републике Српске из рецесије", рекао је Додик новинарима на отварању Међународног сајма пољопривреде "Интерагро" у Бијељини.

Он је указао да ће се још појављивати лоше посљедице глобалне кризе, али је поручио да Република Српска има усвојене планове, јасан пут развоја и да је спремна да се суочи са изазовима.

"Република Српска је једина у окружењу који својим јавним финансијама може да повећава плате и пензије, а то смо успјели, јер смо били прави домаћини", поручио је Додик.

Додик је рекао да Српску треба усмјерити ка развојним шансама и могућностима за стварање нове вриједности у пољопривреди и прерађивачкој индустрији.

"Зато је важна повезаност привреда Републике Српске и Србије и ми морамо да што више сарађујемо и да се обједињавамо", рекао је Додик и похвалио партнерство привредних комора и привредника Семберије и Војводине на бијељниском сајму.

Предсједник Српске је указао и на дебаланс који се појављује у пословању српских компанија у БиХ.

Према његовим ријечима, 80 одсто фирми из Србије има заступнике у Федерацији БиХ, иако више од 90 одсто промета остварују на тржишту Републике Српске.

"Без обзира на слободне пословне одлуке, то је дебаланс, није фер и помало не годи", рекао је Додик.

Он је додао да нема хрватских фирми са представништвом у Бањалуци и Републици Српској.

Додик је поручио да вјерује у добар развој ситуације у Српској и да је томе посвећен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана