Додијељени деташмани: 32 предузећа из Српске радиће на градилиштима у Њемачкој

Милијана Латиновић
Додијељени деташмани: 32 предузећа из Српске радиће на градилиштима у Њемачкој

БАЊАЛУКА - Деташмане за извођење радова у Њемачкој у предстојећој грађевинској сезони добила су 32 привредна друштва из Српске којима је, како истичу, највећи изазов како сачувати раднике.

Укупан контингент деташмана за БиХ износи 2.000 дозвола мјесечно,од чега Српској припада 666 деташмана,односно једна трећина.

Директор грађевинског предузећа "Враница" из Бањалуке Ненад Станишљевић појаснио је да након што предузећа региструју представништва у Њемачкој запошљавају тамо домаћу радну снагу.

-Запослене плаћамо по  тамошњим прописима а сви доприноси се уплаћују овдје. Највећи дио остварених прихода враћа се у нашу Републику - појаснио је Станишљевић, нагласивши да на овај начин покушавају да сачувају раднике да не оду у њемачке фирме. Станишљевић је истакао изузетну сарадњу са Привредном комором Српске гдје су данас свечано подјељени деташмани.

Деташманска година је почела 1.октобра ове и трајаће до 30.септембра наредне године. Дозволе се издају за сектор грађевинарства, електроинсталације и завршне радове у грађевинарству. 

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је да се овај посао реализује већ неколико година на основу међудрзавног уговора.

- Прошла година је била изузетно тешка и изазовна због вируса корона и било је тешко да привредни субјекти уопште функционишу у Њемачкој. Искориштеност деташмана у прошлој години била је око 75 одсто - рекао је Ћорић.

Додао је да су се у овој години пријавила 33 привредна субјекта те да су 32 испунила услове за добијање дозвола.

- Домаће фирме су лани на простору Њемачке оствариле реализацију посла  од око 29 милиона евра, а око 90 одсто тих средстава врати се у Српску- истакао је Ћорић.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је  да потешкоћа има доста те да је Њемачкој у интересу да радници из БИХ иду да раде у њихова предузећа, а не да преко наших фирми раде  у тој земљи.

- Порези и доприноси на плате које наши радници тамо зараде иду у нашу земљу. Због тога нас стално помало притишћу и отежавају добијање виза- упозорио је Васић нагласивши да је ово један од начина да се задрже квалитетни радници у Српској и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана