Додатно задужење Владе Федерације код ММФ-а од 92 милиона КМ

СРНА
Додатно задужење Владе Федерације код ММФ-а од 92 милиона КМ

Сарајево - Федерална Влада данас је на хитној телефонској сједници прихватила додатно задужење Федерације БиХ по четвртом стендбај-аранжману с ММФ-ом у износу 92.029.544 КМ.

Додатна средства кредита биће кориштена за подршку буџету ФБиХ ради ублажавања посљедица природне катастрофе и покривања значајног губитка прихода у буџету Федерације, саопштено је из Владе.

Циљ задужења је унапређење средњорочне фискалне одрживости, очување континуитета аранжмана валутног одбора, уз истовремено усвајање политика за рјешавање фискалног дебаланса, јачање финансијског сектора и провођење договорених фискалних реформи.

Ова додатна кредитна средства одобравају се под истим условима као и стендбај-аранжман, са роком отплате од пет година и грејс периодом од три године, почевши од дана дозначавања сваке транше.

Свака транша се отплаћује у осам једнаких кварталних рата након истека грејс периода. Каматна стопа је промјењива и одређује је ММФ, а тренутно износи 1,09 одсто годишње.

Додатна средства кредита ће бити дозначена буџету ФБиХ у оквиру седме и осме транше након закључења шестог и седмог прегледа провођења мјера стендбај-аранжмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана