Добро управљање привлачи улагаче

Далиборка Секулић
Добро управљање привлачи улагаче

БAЊA ЛУКA - Корпоративно управљање предузећа са службеног берзанског тржишта значајно је унапријеђено у односу на претходних неколико година, изјавио је јуче у Бањој Луци помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић.

- С обзиром на то да је корпоративно управљање један од најважнијих аспеката развоја тржишта капитала, увијек постоји простор за његово додатно унапређење. Компаније са добрим корпоративним управљањем имају веће шансе да привуку инвеститоре - казао је Лакић.

Бањолучка берза и IFC (International Finance Corporation) организовали су у Бањој Луци дводневни тренинг чији је циљ  унапређење корпоративног управљања предузећа са службеног берзанског тржишта Бањалучке берзе.

Тренинг је јуче одржан за осам одабраних предузећа са Бањалучке берзе и представља завршну активност Пројекта са циљем унапређења корпоративног управљања који су почетком године започели Берза и IFC.

IFC је на примјеру осам предузећа вршио истраживање нивоа корпоративног управљања на основу бодовног система, Сцорецард.

Пројект менаyер IFC-а за БиХ у Пројекту корпоративног управљања Мерима Зупчевић казала је да је Сцорецард показао на којем је нивоу одређена компанија када се ради о примјени одређених стандарда.

- Сцорецард је тестиран на осам успјешних компанија из БиХ а то су: "Дестилација" и "Бања Врућица" из Теслића, "Косиг Дунав", "Нова банка", "Бањалучка пивара", "Телеком", "Тржница" и "Меридиан" - казала је Зупчевићева.

Бањалучка берза данас ће други дио тренинга, казао је Лакић, посветити обуци представника 30 предузећа са слободног берзанског тржишта у вези са објављивањем информација на порталу Берзе.

- Овом обуком овлашћена лица из предузећа научиће да самостално објављују информације на Интернет порталу Берзе. На овај начин предузећима ће бити омогућено да директно из својих канцеларија приступају систему Берзе и објављују информације о предузећу - казао је Лакић и додао да је ово један о битних елемената корпоративног управљања предузећа.

"Тржница"

Портпарол "Тржнице", једне од осам компанија које су учествовале у Пројекту корпоративног управљања, Наташа Баштинац казала је да "Тржница" прати најновије трендове и користи најновије методе управљања, што се позитивно одразило на пословање компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана