Добри резултати намјенске индустрије у прошлој години

Срна
Добри резултати намјенске индустрије у прошлој години

Сарајево - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у прошлој години је, на основу склопљених уговора, издало 311 дозвола за извоз војне опреме и наоружања и производа двојне намјене, у укупном износу од 390 милиона евра, што је знатно повећање активности војне индустрије у БиХ у односу на 2015. годину.

Министарство је саопштило да су у 2015. години издате 253 дозволе у вриједности од 311 милиона евра.


Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је повећање од скоро 30 одсто у прошлој години још значајније ако се има у виду и податак да је увоз компоненти, репроматеријала и готових производа, по издатим дозволама за извоз, са 115 милиона евра колико је износио у 2015. години смањен на 98 милиона евра у 2016. години.

Шаровић је истакао да је издавање дозвола протекло у складу са законом прописаним процедурама, у оптималним роковима, и да није било спорних случајева.

Трговало се са 53 земље, а повећање извоза у континуитету уназад неколико година, знатно повећање искоришћености извозних дозвола ову индустрију сврстава у првих пет највећих извозника.

Детаљи спољнотрговинског промета за прошлу годину ускоро ће бити представљени Савјету министара БиХ и Парламентарној скупштини БиХ, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана