Добојска Босанка пред гашењем

Милка Милуновић
Добојска Босанка пред гашењем

ДОБОЈ - Ни двије године послије покретања стечаја у добојској "Босанки", ништа конкретно није урађено када је ријеч о продаји некретнина фабрике и исплати око милион марака дуга према стотињак радника.

Радници кажу да је ово предузеће за прераду воћа и поврћа пред ликвидацијом и гашењем, јер је имовина фабрике у значајној мјери обезвријеђена, стечај предуго траје, а већи дио машина је под сумњивим околностима одвезен из фабричког круга.

- Стечај траје предуго и сматрам да су радници највеће жртве због одуговлачења са овим послом. Стечај су тражили радници и синдикат, због сложених економских проблема и немогућности организовања производње у фабрици - рекао је помоћник министра за пољопривреду и прехрамбену индустрију РС Вид Копања. Додао је да је до 2001. године био на функцији генералног директора "Босанке" и да је и тада било много тешкоћа да ово предузеће одржи производњу и обезбиједи пласман производа на тржишту.

У Синдикату пољопривреде и прехрамбене индустрије РС сматрају да је за проблеме са стечајем у "Босанки" најодговорнији стечајни управник Радомир Јокић, који је, сматрају радници, до сада требао да заврши посао и исплати обавезе према повјериоцима.

- Радници су незадовољни и жалили су се на Јокића. Сматрају да он намјерно успорава посао и да не ради за добро фабрике и радника - рекао је предсједник Синдиката Јово Јовановић.

Додаје да су радници "Босанке" огорчени због распродаје скупоцјених машина по багателним цијенама.

- На примјер, машина за тетра-пак вриједна 1,5 милиона КМ коју је "Босанки" поклонила јапанска влада, продата је за само 30.000 КМ - истакао је Јовановић.  

Радомир Јокић признаје да пуне двије године стечај није одмакао даље од почетка, али одбацује све оптужбе синдиката да је он одговоран за то.

- Дошао сам у проблематичну фабрику у којој нису ријешени имовинско-правни односи. Другим ријечима, некретнине фабрике нису биле уписане у земљишно-књижном одјељењу Основног суда Добој, тако да се није знало чиме фабрика располаже. У таквој ситуацији немогуће је организовати лицитацију за продају имовине фабрике у стечају - тврди Јокић.

Он сматра да би до јуна могао да се ријеши проблем уписа некретнина.

Дугови

- Књиговодствена вриједност "Босанке" је 7,7 милиона КМ, док дугови износе девет милиона КМ - нагласио је Јокић. Додаје да је за око сто радника "Босанке" Влада РС из средстава Социјалног програма обезбиједила повезивање радног стажа и они су упућени Заводу за запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана