Добит смањена за девет милиона КМ

Марина Чигоја
Добит смањена за девет милиона КМ

Бањалука - Централна банка БиХ (ЦБ БиХ) остварила је у првих девет мјесеци ове године 31,9 милиона КМ добити, што је за 22 одсто мање у односу на исти период лани када је добит износила 40,9 милиона КМ, наводи се у финансијском извјештају ове институције.

Према финансијском извјештају, оперативни приходи ЦБ БиХ су у првих девет мјесеци 2012. године износили 53,6 милиона КМ, и за скоро десет милиона су мањи у односу на исти период 2011., када су износили 63,3 милиона КМ.

Дошло је и до благог смањења укупних оперативних трошкова који су ове године износили 21,7 милиона КМ, док су у првих девет мјесеци лани износили 22,3 милиона КМ.

Нето приходи од камата у првих девет мјесеци 2012. године износили су 23,8 милиона КМ, док су у истом периоду 2011. године били 28,1 милиона КМ.

- Приходи од камата остварени по основу инвестирања девизних резерви ЦБ БиХ резултат су смањења каматних стопа у овом периоду - наводи се у извјештају.

Нето добит од продаје монетарног злата у првих девет мјесеци ове године године износила је 11,7 милиона КМ, док је у истом периоду лани износила 25,6 милиона КМ.

У извјештају се истиче да су губици Централне банке по основу курсних разлика у првих девет мјесеци ове године износили 1,1 милион КМ, док је у истом периоду 2011. по овом основу остварена добит од 2,7 милиона КМ.

У извјештају се истиче да је на пословање ЦБ БиХ ове године значајно утицала тренутна финансијска криза, те ситуација на европским финансијским тржиштима.

Додаје се да је на ниво добити остварен у првих девет мјесеци првенствено утицала остварена добит по основу продаје монетарног злата по цијени већој од куповне и продаја хартија од вриједности расположивих за продају.

- До краја године ЦБ не очекује значајније повећање добити, јер су стопе поврата, које остварује по основу инвестирања девизних резерви, посљедица ниских стопа приноса како за хартије од вриједности тако и за краткорочне депозите у еврима - истиче се у извјештају.

Из финансијског извјештаја види се и да је у трећем кварталу ове године дошло до значајнијег пада у пословању.

Тако је у трећем кварталу ове године ЦБ БиХ забиљежила смањење добити за чак 25 милиона КМ у односу на исти квартал прошле године.

Добит ЦБ БиХ у трећем кварталу ове године износила је свега 3,8 милиона КМ, док је у истом периоду лани имала 28,2 милиона добити.

Управљање ризицима

У извјештају ЦБ истиче се да су држање девизних резерви у конвертибилној валути, по режиму фиксних курсева и инвестирање на краћи рок са фиксном каматном стопом у иностране банке са високим кредитним рејтингом, основни принципи управљања ризиком ликвидности, девизним, каматним и кредитним ризиком.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана