Добит шест милиона КМ

Марина Чигоја
Добит шест милиона КМ

Бањалука - Пензијски резервни фонд (ПРЕФ) РС остварио је у прошлој години нето добит од 6,02 милиона марака, рекао је јуче директор овог фонда Дарко Лакић.

Лакић је послије састанка са министром рада и борачко-инвалидске заштите РС у оставци Петром Ђокићем рекао да су најзначајнији приходи ПРЕФ-а и даље приходи од дивиденди који су лани износили 11,9 милиона КМ.

Он је нагласио да је остварен и значајан раст прихода од камата по основу инвестиција у обвезнице и депозите и то са 254.000 у 2011. на 1,9 милиона КМ у 2012. години.

- Свакако најзначајнији резултат је то што смо у 2012. години остварили приходе од камата од 1,9 милиона КМ. Тај податак има додатну тежину ако знамо да су прије двије године, када смо почели са радом, имовину ПРЕФ-а чиниле искључиво акције, док смо 2012. годину завршили са 32 милиона КМ имовине у обвезницама и депозитима, и поред тога што смо у децембру прошле године Фонду ПИО РС исплатили дивиденду од 6,3 милиона КМ по основу добити из 2011 - рекао је Лакић.

Он је нагласио да је добит ПРЕФ-а у 2012. мања у односу на 2011. годину када је била 11,5 милиона, а да је значајан разлог то што су лани признали расходе од 4,7 милиона КМ због отписа акција десет фирми код којих је стечајни поступак у току.

Лакић је додао да ће због стечајева у идућим годинама ПРЕФ имати осцилације у добити.

- Могуће је да ћемо једне године имати губитак када будемо отписивали та предузећа, али послије тог периода сигурно можемо остваривати значајно већу добит него што је била и ове и прошле године - нагласио је Лакић.

Лакић је истакао да би крајем овог или почетком идућег мјесеца требало да буде одржана Скупштина ПРЕФ-а, односно Управни одбор Фонда ПИО који ће донијети одлуку кад и на који начин ће бити распоређена дивиденда Фонду ПИО.

Укупни трошкови пословања ПРЕФ-а лани су износили 765.000 КМ, а Лакићева плата износи 2.700 КМ. Ревизорска кућа “Дилојт” дала је позитивно мишљење финансијским извјештајима ПРЕФ-а и Друштва за управљање ПРЕФ-ом за 2012. годину.

Ђокић је рекао да је веома задовољан досадашњим радом ПРЕФ-а и да је његово постојање потпуно оправдано.

- У протекле двије године ПРЕФ је својим активностима значајно унаприједио управљање портфељом односно имовином коју је својевремено Фонд ПИО добио на управљање. Права је штета што и прије нисмо имали овакву институцију која би квалитетније управљала овом имовином - нагласио је Ђокић.

Он је нагласио да је ПРЕФ својим дјеловањем на берзи значајно доприносио стабилности берзанског пословања.

- С друге стране, директна корист коју пензионери РС имају од ПРЕФ-а јесте да се штити капитал који је њима припао кроз приватизацију и што обезбјеђују добит, односно дивиденду која се уплаћује Фонду ПИО за подршку текућој исплати пензија - нагласио је Ђокић.

Тужбе

Лакић је казао да тамо гдје установе да већински акционари предузећа немају добре намјере и да би имовина ПРЕФ-а могла бити угрожена покрећу тужбе.

 - Тренутно имамо 15 покренутих тужби против предузећа и одговорних лица - нагласио је Лакић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана