Добит НИС-а више од 74 милиона евра

Агенције
Добит НИС-а више од 74 милиона евра

Београд - Нето добит Нафтне индустрије Србије /НИС/ у првом кварталу ове године износила је 8,6 милијарди динара /око 74,45 милиона евра/, показао је неревидирани консолидовани финансијски извештај те компаније.

Добит компаније, прије одбијања пореза и амортизације, износила је 15,5 милијарди динара /око 134 милиона евра/, саопштено је из НИС-а.

У саопштењу из ове компаније наводи се да су основни покретачи за одржавање профитабилног пословања били развој продаје и логистике, као и прогресиван рад у области смањења трошкова производње и управљања.

На финансирање инвестиционог програма, компанија је усмјерила 9,62 милијарде динара, а фокус је био на пројектима у вези са разрадом неконвенционалних угљоводоничних ресурса, повећањем ефикасности коришћења гасних ресурса, као аутоматизацијом производних процеса.

Обим капиталних улагања, усмјерених на реализацију еколошких пројеката износио је 173 милиона динара, што је за више од 60 одсто у односу на планирана улагања.

Компанија је знатно увећала обим продаје, па је продаја нафтних деривата достигла 643.000 тона. У рафинеријама НИС прерађено је 724.000 тона нафте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана