Добит микрокредитних организација497.000 КМ

Марина Чигоја
Добит микрокредитних организација497.000 КМ

Бањалука - Микрокредитне организације у РС у првом кварталу ове године оствариле су добит од 497.000 марака, наводи се у извјештају Агенције за банкарство РС.

На нивоу микрокредитног сектора РС у првом кварталу прошле године остварен је негативан финансијски резултат у износу од милион КМ.

У извјештају Агенције за банкарство се истиче да су микрокредитна друштва у прва три мјесеца ове године остварила добит од 585.000 КМ, док су микрокредитне фондације оствариле мањак прихода над расходима у износу од 88.000 КМ.

- Два МКД су остварила добит, а новоосновано МКД губитак од 20.000 КМ. С друге стране, три МКФ су имале мањак прихода над расходима, док је једна МКФ била на нули - додаје се у извјештају.

У извјештају Агенције за банкарство РС истиче се да су циљна група корисника кредита МКО углавном мали предузетници и грађани са нижим приходима.

- Ова група корисника у правилу теже добија кредите од банака, јер није у могућности да обезбиједи захтијевану документацију и испуни строже услове кредитирања код банака. Такође, ова група корисника теже подноси стање економске и финансијске кризе, што за посљедицу има погоршање квалитета кредитног портфолија и смањење нивоа кредита у микрокредитном сектору - наводи се у извјештају.

На крају првог квартала укупни кредити сектора МКО износили су 142,1 милион КМ и расли су по стопи од један одсто у односу на 2012. годину.

У извјештају Агенције истиче се да су микрокредитне организације у РС у првом кварталу 2013. године смањиле просјечну пондерисану ефективну каматну стопу на кредите са  20,06 одсто на 19,44 одсто.

- То је у највећој мјери условљено падом камата по дугорочним кредитима - наводи се у извјештају.

У извјештају се додаје да је микрокредитна фондација "Микрокредит" Србац 28. марта ове године поднијела захтјев за престанак рада, те да јој је почетком априла Агенција одузела дозволу за рад.

У извјештају се такође подсјећа да је у МКД "Синергија плус" из Бањалуке у току стечајни поступак.

Потраживања

У извјештају се наводи да доспјела потраживања износе 1,5 милиона КМ или 1,1 одсто од укупних кредита МКО, те да имају стопу раста од 16 одсто у односу на крај 2012. године.

- Та потраживања углавном се односе на кредите физичким лицима - додаје се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана