Добит микрокредитних организација скочио за 62 одсто

Анита Јанковић-Речевић
Добит микрокредитних организација скочио за 62 одсто

Бањалука - Микрокредитне организације из РС у првом кварталу ове године зарадиле су 4,24 милиона марака, што је за чак 62 одсто више у односу на исти период лани, наведено је у најновијем извјештају Агенције за банкарство РС.

Према подацима из извјештаја Агенције за банкарство РС о стању у банкарском сектору за први квартал ове године, наведено је да је нето добит микрокредитних друштава на крају марта ове године износила 4,167 милиона КМ, што представља раст од 59 одсто у односу на прво тромјесечје  лани. Наведено је да је девет друштава исказало добит од 4,170 милиона КМ, док је једно пословало са губитком од 3.000 марака.

- Нето вишак прихода над расходима микрокредитних фондација на крају првог квартала ове године износио је 75.000 КМ. Позитиван финансијски резултат приказала је једна микрокредитна фондација у износу од 79.000 марака, док су двије пословале у губитку и исказале мањак прихода над расходима у укупном износу од 4.000 марака - наведено је у извјештају.

Према подацима Агенције за банкарство РС, микрокредитне организације из Српске у периоду од јануара до марта ове године повећале су просјечну пондерисану ефективну каматну стопу на дугорочне кредите за 0,44 одсто у односу на пондерисани просјек у 2018. години, док је просјечна пондерисана ефективна каматна стопа на краткорочне кредите значајно смањена и то за 7,58 одсто у односу на лањски просјек.

- Просјечна пондерисана ефективна каматна стопа у првом кварталу код двије микрокредитне организације износила је од 10,1 до 14,5 одсто, код седам њих у распону од 21,27 до 25,11 одсто, док су три микрокредитне фондације пласирале кредите по каматној стопи у распону од 34,53 до 44,64 одсто. Једна микрокредитна организација је пласирала краткорочне кредите у појединачном износу до 400 КМ и са роком отплате до 30 дана и није у обавези да искаже ефективну каматну стопу, док једна уопште није имала кредитних активности јер је дозволу за рад добила крајем децембра прошле године - стоји у извјештају Агенције.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да пословање микрокредитних организација осликава стварну слику живота у Српској.

- Како опада ниво прихода домаћинстава, а расте неликвидност привреде, тако се повећава потреба за коришћењем брзих кредита, што аутоматски утиче на већу добит микрокредитних организација. Њихово пословање показује да влада беспарица, да грађани имају недовољна лична примања, што повећава интересовање за мале финансијске позајмице - рекао је Павловић. Додао је да су микрокредитне организације главна рјешења за мале, приватне бизнисе јер обезбјеђују финансирање без обзира на то колико мала била пословна активност којој се грађани окрећу. 

 Процедуре

Зоран Павловић каже да се, упркос високим каматним стопама, грађани окрећу микрокредитним организацијама, због једноставних процедура и брзе исплате новца.

- Чест разлог је и тај што грађани са пословним банкама не могу договарати мале аранжмане на нивоу од 1.000 до 2.000 КМ и онда ту наступају микрокредитне организације - рекао је Павловић и савјетовао грађане да пазе на висину камате када одлуче да се задуже. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана