Добит „Електрокрајине" милион КМ

Г.С.
Добит „Електрокрајине" милион КМ

БАЊАЛУКА - Предузеће „Електрокрајина" Бања Лука је прошлу годину завршило са профитабилним пословањем уз остварену бруто добит од 985.000 КМ.


Захваљујући успјешној реализацији низа сложених мјера на реорганизацији и реструктурирању предузећа, „Електрокрајина" је успјела да губитак од 15,9 милиона КМ из 2020. године преокрене у позитивно пословање у 2021. години.

Укупни прошлогодишњи приходи предузећа износили су 153,2 милиона КМ, што је смањење за 17,2 одсто у односу на исти период претходне године, док су расходи истовремено смањени за 24,3 одсто, на 152,2 милиона КМ.

„Остварени профит показује да смо пословање успјешно прилагодили новим околностима великог губитка пословних прихода због законске обавезе престанка послова продаје електричне енергије. Штавише, послије дужег низа година, предузеће смо довели у ситуацију да пословну годину заврши без и једног фенинга текућих обавеза према „Електропривреди РС" и спољним повјериоцима", нагласио је Чавић

Указао је да су досљедним активностима краткорочна потраживања лани успјели смањити за скоро 30 одсто, односно више од 10 милиона КМ, те наплатити 3,8 милиона КМ отписаних потраживања.

Укупне обавезе „Електрокрајине" су умањене за 7,4 милиона КМ или 3,1 одсто, док су дистрибутивни губици мањи за 0,6 одсто са чим Управа предузећа није у потпуности задовољна сматрајући да постоји простор за још боље резултате.

Како наводи, једна од мјера била је оптимизација радне снаге због чега је предузеће у процесу реорганизације за трећину смањило број радника, са 1.908 на 1.310, што је довело до вишемилионских уштеда на платама.

„Смањење броја запослених уз унапређење пословних резултата омогућило нам је да повећамо плате, првенствено дефицитарном техничком и другом стручном кадру. Просјечна плата је од марта 2019. године, када сам дошао на чело предузећа, па до децембра прошле године повећана за 25 одсто, са 986 КМ на 1.229 КМ. Са тим активностимо смо наставили и ове године имајући у виду општи пораст трошкова живота", казао је Чавић.

За три године изградили 1.000 км мреже

Што се тиче активности на унапређењу квалитета испоруке електричне енергије, у Управи „Електрокрајине" указују да су у електродистрибутивну мрежу и друге развојне пројекте у прошлој години уложили више од 20 милиона КМ.

„Сагледајући протекле три године од како се налазим на челу предузећа, у дистрибутивну мрежу смо инвестирали 65 милиона КМ. Изграђено је и санирано 1.000 километара водова и 360 трафо станица, што је максимум у границама наших финансијских могућности. Свјесни смо да то није довољно, јер би за потпуну реконструкцију мреже на подручју „Електрокрајине" требало више од пола милијарде КМ, што увелико премашује наш инвестициони потенцијал", закључио је Драган Чавић.  

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана