Добит “Електрокрајине” 605.000 КМ

Јана Кезић
Добит “Електрокрајине” 605.000 КМ

БАЊАЛУКА - Предузеће “Електрокрајина” Бањалука је прошлу годину окончало са нето добити од 605.228 КМ захваљујући предузетим мјерама на успостави ефикасније организације и финансијске стабилизације.

Директор “Електрокрајине” Драган Чавић оцијенио је да остварени профит потврђује да су пословање успјешно прилагодили околностима значајног губитка пословних прихода због престанка дјелатности продаје електричне енергије од 1. априла 2021. године.

Управо из наведеног разлога су, како указује, укупни приходи највећег дистрибутивног предузећа у Српској у 2022. у односу на претходну годину смањени за 13,7 одсто, на 132,2 милиона КМ, док су расходи са друге стране били притиснути општом инфлацијом и неопходним растом плата радника.

- Упркос томе, успјешно реализовани процес реорганизације, финансијског реструктурирања и резања непродуктивних трошкова омогућио је да укупне расходе смањимо за чак 18,1 одсто, на 130,4 милиона КМ, што нам је и донијело позитиван финансијски резултат - истакао је Чавић.

Подсјетио је да је “Електрокрајина” у процесу успоставе нове организације, између осталог, смањила број запослених за 30 одсто, са 1.908 на 1.324,  чиме је побољшана структура радне снаге уз остварене вишемилионске уштеде на платама.

- Значајно смањење броја радника омогућило нам је, такође, да повећамо плате у намјери да зауставимо одлив дефицитарног техничког и другог стручног кадра. Просјечна плата је од марта 2019. године, када сам дошао на чело предузећа, па до јануара ове године повећана са 986 КМ на 1.443 КМ, односно за 457 КМ или 46 одсто - казао је Чавић.

Што се тиче активности на унапређењу квалитета испоруке електричне енергије, у Управи “Електрокрајине” указују да су у дистрибутивну мрежу и друге развојне пројекте у прошлој години уложили 31 милион КМ, док су дистрибутивни губици смањени за 6,8 одсто.

- Сагледавајући протекле непуне четири године откако се налазим на челу предузећа инвестирали смо скоро 100 милиона КМ. За то вријеме је изграђено и санирано више од 1.400 километара водова и 470 трафостаница, што је максимум у оквиру наших регулисаних прихода од мрежарине - указао је Чавић.

Напомињући да “Електрокрајина” брине о мрежи дужине 24.000 километара и 4.500 трафостаница, Чавић је рекао да значајан дио мреже, посебно у руралним и шумско-планинским крајевима, захтијева потпуну реконструкцију, што би уз неопходну дигитализацију дистрибутивног система захтијевало инвестиције које се мјере стотинама милиона марака.

- Суштински се јавља потреба за креирањем програма свеобухватне реконструкције дистрибутивне мреже у Републици Српској који би се финансирао и из других јавних извора, а не само из прихода дистрибутивних предузећа која евидентно нису довољна - закључио је Чавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана