Добит „Електрокрајине“ 2,7 милиона КМ

ГС
Foto: "Електрокрајина"

БАЊАЛУКА - Предузеће „Електрокрајина“ Бањалука је у првих девет мјесеци ове године остварило нето добит од 2,7 милиона КМ, што је за чак 26 милиона КМ бољи финансијски резултат у односу на исти прошлогодишњи период.

Захваљујући низу предузетих мјера на реорганизацији и реструктурирању предузећа, „Електрокрајина“ је успјела да лањски деветомјесечни губитак од 23,4 милиона КМ преокрене у профитабилно пословање у 2021. години.

Укупни приходи од јануара до септембра ове године износили су 111,8 милиона КМ, што је смањење за 11,2 одсто, док су расходи истовремено смањени за чак 27 одсто, на 109,1 милиона КМ,

-Далеко већа стопа смањења расхода у односу на смањење прихода нам је омогућила да одржимо текућу ликвидност и остваримо позитиван биланс успјеха који је реално и објективно приказан - истакао је в.д. директора „Електрокрајине“ Драган Чавић.

Чавић је указао да су досљедним активностима краткорочна потраживања у првих девет мјесеци успјели смањити за скоро 40 одсто, односно више од 10 милиона КМ, те наплатити три милиона КМ отписаних потраживања.

Укупне обавезе „Електрокрајине“ су смањене за 8,4 милиона КМ или 3,5 одсто, док су дистрибутивни губици умањени за 2,7 одсто са чим Управа предузећа није у потпуности  задовољна сматрајући да постоји простор за још већи напредак.

-Остварени резултати показују да смо пословање успјешно прилагодили околностима значајног губитка пословних прихода због законске обавезе престанка послова продаје електричне енергије у склопу пројекта реорганизације електродистрибутивних предузећа - нагласио је Чавић.

Како наводи, једна од мјера била је оптимизација радне снаге због чега је предузеће у протекле двије и по године за трећину смањило број радника, са 1.908 на 1.270,  што је омогућило вишемилионске уштеде на платама.

Што се тиче активности на унапређењу квалитета испоруке електричне енергије, у „Електрокрајини“ указују да су у електродистрибутивну мрежу и друге развојне пројекте у протеклих девет мјесеци уложили 16,6 милиона КМ.

-За двије и по године од како се налазим на челу предузећа, у дистрибутивну мрежу смо инвестирали 60 милиона КМ. Изграђено је и санирано 913 километара водова и 330 трафо станица, што је максимум у границама наших финансијских могућности. Свјесни смо да то није довољно, јер би за потпуну реконструкцију мреже на подручју Крајине, према неким процјенама, требало више од пола милијарде КМ, што увелико премашује наш инвестициони потенцијал - закључио је Чавић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана