Добит "Електрокрајине" 1,36 милиона марака

Милијана Латиновић
Добит "Електрокрајине" 1,36 милиона марака

БАЊАЛУКА - Највеће електродистрибутивно предузеће у Српској, бањалучка "Електрокрајина", прошлу годину окончала је са позитивним пословним резултатом уз остварену бруто добит од 1,36 милиона КМ упркос значајним финансијским оптерећењима узрокованих процесом реорганизације и другим спољним факторима на које предузеће није могло утицати.

"Електрокрајина" је прошле године започела реорганизацију кроз прву фазу гашења дјелатности снабдијевања електричним енергијом у којој је од 1. септембра остала без више од 430 купаца са високог и средњег напонског нивоа које је преузела Дирекција за снабдијевање при "Електропривреди РС" у Требињу.

- Губитак највећих потрошача у посљедња четири мјесеца прошле године утицао је на смањење прихода од електричне енергије за чак 9,4 милиона КМ укључујући и приход од мрежарина. Осим тога, приходи од камата су смањени за 2,15 милиона КМ због законског смањења стопе затезне камате и преласка купаца код другог - навели су у "Електрокрајини".

Додају да су се на расходованој страни такође појавили трошкови којих није било у 2018. години и на које предузеће није могло утицати у укупном износу од 4,1 милиона КМ.

- Од тога су трошкови дебаланса према "Електропривреди РС" лани износили 1,8 милиона КМ, док су накнаде за системске и помоћне услуге Државне регулаторне комисије за електричне енергије (ДЕРК) и Независног оператора система у БиХ повећани за 2,3 милиона КМ - казали су у "Електрокрајини".

Додају да је упркос додатним вишемилионским оптерећењима, предузеће захваљујући мјерама Управе, прије свега на досљедној наплати потраживања, резању нерентабилних трошкова и смањењу дистрибутивних губитака успјело да 2019. годину заврши са позитивним финансијским резултатом.

- Укупна бруто потраживања лани су смањена за чак 19,72 милиона КМ, док су приходи од наплаћених отписаних потраживања увећани за 1,73 милиона КМ, што је донијело позитиван ефекат од 21,45 милиона КМ. Осим тога, предузеће је побољшало коефицијенте текуће ликвидности, финансијске стабилности и солвентности, а смањило материјалне и нематеријалне трошкове, расходе непроизводних услуга, репрезентације и остале расходе - навели су у "Електрокрајини" и додали да су дистрибутивни губици предузећа лани смањени за 1,1 процентних поена што је донијело финансијски ефекат од 2,5 милиона КМ, док су укупне обавезе предузећа смањене за 5,8 милиона КМ.

"Електрокрајина" је у протеклој години значајно појачала активности на сузбијању крађе струје. Обрачуната неовлашћена потрошња износила је 855.000 КМ што је и више него двоструко већа вриједност у односу 2018. годину када је откривена крађа струје у износу од 378.000 КМ.

 

У развој уложена 24,5 милиона КМ

"Електрокрајина" је прошле године у изградњу и санацију 380 километара електродистрибутивне мреже и 137 трафо-станица, те друге развојне потребе, инвестирала укупно 24,5 милиона КМ.

- У августу 2019. је започео велики трогодишњи пројекат реконструкције мреже у вриједности од скоро 30 милиона КМ. За нешто више од четири мјесеца пројектних радова, закључно са крајем прошле године, постављено је око 2.000 нових бетонских стубова и развучени проводници на траси дужине 60 километра са чиме је више хиљада купаца добило далеко квалитетније снабдијевање електричном енергијом - навели су у "Електрокрајини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана