Добит банака у РС смањена за 30 одсто

Марина Чигоја
Добит банака у РС смањена за 30 одсто

БAЊA ЛУКA - Нето добит свих десет банака у Републици Српској у првих шест мјесеци ове године износила је 13,6 милиона марака, што је за 5,7 милиона или 30 одсто мање у односу на исти период прошле године, подаци су Aгенције за банкарство РС.

У Aгенцији су "Гласу Српске" казали да је прошле године са губитком пословала само једна банка, док су у првој половни ове године са губитком пословале три банке.

- Банке су због негативних ефеката финансијске кризе, који се рефлектују и на реални сектор, изложене повећаним кредитним губицима, што изискује од банака већа издвајања за резерве, а то директно утиче на мању профитабилност финансијских институција - истакли су у Aгенцији.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста РС "СЊОТ" Aлександар Љубоја истиче да су се могли и очекивати овакви резултати пословања банака, с обзиром на то да је обим пословања цијеле привреде смањен.

- То је систем "спојених посуда", дакле не може један сегмент да послује добро и да има раст прихода, ако сви они који су ослоњени на њега, стагнирају. Охрабрује чињеница да долази до опоравка развијених економија у свијету и да стагнација није онолика као што се очекивало. Вјерујем да ће у до краја године тај пад профита бити мањи - истакао је Љубоја.

Он каже да пад профита банака и није толико велик, с обзиром на то да је РС мала економија.

- У прилог томе иде и чињеница да су банке тренутно стабилне, довољно капитализоване и да ће вјероватно послије ове кризе предузети и додатне активности како би унаприједиле своје пословање и самим тим помогле и привреди - казао је Љубоја.

Додао је да су и мјере које су власти Српске предузеле помогле да пад прихода банака не буде много већи.

- Сигурно је да су предузете мјере имале одређене ефекте на пословање како реалног, тако и финансијског сектора. Тешко је у овом тренутку рећи колико су утицале, мислим да ће се то знати тек касније када криза буде потпуно на измаку - рекао је Љубоја и нагласио да је банкарски систем у РС стабилан, с обзиром на то да нас глобални утицај кризе није могао заобићи.

Србија

Банке у Србији су за шест мјесеци ове године забиљежиле дупло мању добит у поређењу са истим периодом прошле године. Банке су у овом периоду укњижиле профит од 192 милиона марака, што је за 214 милиона мање у односу на прво полугодиште 2008. године, јавиле су агенције. У првој половини ове године укупна добит банака износила је 192 милиона марака. У Србији 21 банка остварила је профит од 314 милиона, а 12 банака губитак од 122 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана