Добит банака 0,9 милиона КМ

Марина Чигоја
Добит банака 0,9 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Нето добит банкарског сектора Републике Српске на крају трећег квартала ове године износила је 40,9 милиона марака, док су у истом периоду прошле године банке оствариле губитак од 18,5 милиона КМ.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, на крају трећег квартала ове године девет банака је остварило нето добит у износу од 41,6 милиона КМ, док је једна банка имала губитак од 650.000 марака.

- На крају јуна на нивоу укупног банкарског сектора остварен је позитиван финансијски резултат у износу од 35,2 милиона КМ. Девет банака остварило је нето добит у износу од 35,7 милиона КМ, а једна банка губитак од 500.000 КМ - подсјетили су у Aгенцији за банкарство РС.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да се у условима када нема нових пројеката поставља питање како су банке оствариле овако значајну добит.

- Вјероватно је то резултат ранијег пласмана кредита који су одобравани по изузетно високим каматама које су, ако не највише, онда сигурно међу највишим у региону - истакао је Вукмирица.

Он је нагласио да је овај података показатељ да и поред свеопште кризе, банке очигледно немају великих проблема у пословању.

- С друге стране, банке су овдје ипак у једном монополском положају и то је сигурно значајан разлог због којег је дошло до повећања прихода - нагласио је Вукмирица.

Економски аналитичар Зоран Павловић истакао је да чињеница да су банке прошле године имале губитке, у односу на ову годину када биљеже доста добре пословне резултате, доказује да су се и банке престројиле и прилагодиле промјенама које се дешавају у економији.

- Банке су постале опрезније, финансирају пројекте који су сигурнији и воде више бригу о томе како се пројекти развијају. У претходном периоду, имали смо експанзију кредита и вјероватно је било и значајних промашаја у финансирању због чега је долазило до проблема у отплати кредита - казао је Павловић.

Депозит

Коментаришући евентуалне посљедице краха евра по банкарски сектор БиХ у ентитетским агенцијама за банкарство рекли су да су депозити грађана у банкама сигурни.

- Било да су депозити у девизама или у домаћој валути, чак и у случају пропасти евра, грађани не треба да повлаче свој новац јер нема разлога за то - рекли су надлежни у ентитетским агенцијама за банкарство, пренијеле су агенције.

У банкарском сектору у РС штедња грађана 30. септембра износила је 1,21 милијарди КМ без текућих рачуна грађана, а мјесец дана касније 1,23 милијарди КМ, забиљеживши стопу раста од 1,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана