Добављачи Туш трејда остају без милиона КМ

Марина Чигоја
Добављачи Туш трејда остају без милиона КМ

Бањалука - Домаћи привредници остаће без милиона, јер су мале шансе да у стечајном поступку наплате озбиљнији дио дуга од словеначке фирме "Туш трејд" од које потражују 20,6 милиона марака.

Сценарио од којег су домаћи добављачи највише страховали почео је да се остварује након што је у "Туш трејду" у понедјељак отворен стечајни поступак. Проблем је што "Туш трејд" готово да и нема имовине која би у стечајном поступку могла бити уновчена како би потраживања привредника била намирена. На то су привредници мјесецима упозоравали, али је Општински суд у Бихаћу, ипак, донио одлуку о отварању стечаја.

"Туш трејд" је престао да ради у октобру прошле године и домаћим добављачима остао дужан милионе. "Туш трејд" је повезана фирма са једним од водећих трговачких ланаца у региону "Туш", који је у БиХ стигао 2006. године. Кључни тренутак догодио се 2009. године када је "Туш", који је имао више тржних центара у БиХ, подијељен на двије фирме - "Туш" и "Туш трејд". На "Тушу" је остала сва имовина, док се "Туш трејд" бавио само трговином у објектима које је изнајмљивао од "Туша" и пословао са добављачима робе на основу чега је годинама гомилао дуговања према њима. Обавезе "Туш трејда" за више од 20 милиона надмашују његова потраживања.

Привредници су јединствени у оцјени да ће послије отварања стечаја тешко наплатити потраживања. Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић казао је да су неопходне додатне анализе како би се видјело да ли постоје могућности да се увећа стечајна маса од чега ће и зависити у којем проценту ће бити намирени повјериоци.

- Досадашња искуства говоре да је таква потраживања могуће намирити у изузетно малим процентима. Због тога сматрамо да је још једном потребно анализирати све што је претходило стечају и видјети да ли постоји могућност да се стечајна маса увећа. Међутим, не може се очекивати да то буде у неком значајном износу - нагласио је Благојевић.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић плаши се да ће они који су несавјесно пословали измаћи руци правде и нестати са милионима домаћих привредника.

- Сумњам да ће домаћи добављачи бити намирени, јер "Туш трејд" има мизерну имовину - нагласио је Бојић.

Дио добављача поднио је заједничку тужбу против "Туш трејда", а њихов адвокат Сенад Билић казао је да се кривични поступак одвија одвојено од стечаја.

- Кривични поступак је у току и ми смо у пријави тражили доношење привремене мјере којом би била забрањена било каква статусна промјена, али то није прихваћено и стечај је отворен. Стечај се отвара онда када су потраживања већа од имовине фирме. "Туш трејд" нема стечајне масе. Овдје је имовина минимална, а потраживања огромна, тако да је тешко очекивати да ће добављачи било шта наплатити - каже Билић.

Управа за индиректно опорезивање БиХ поднијела је Тужилаштву БиХ извјештај против "Туш трејда" због сумње да је оштетио буџет за више од пола милиона КМ. Тужилаштво је отворило поступак против "Туш трејда".

Испитно рочиште

У Општинском суду у Бихаћу истакли су да ће испитно рочиште, на којем ће испитати пријаве потраживања стечајних повјерилаца "Туш трејда", бити одржано 29. маја ове године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана