Добављачи из РС не напуштају Конзум

Маријана Миљић
Добављачи из РС не напуштају Конзум

Бањалука - Већина добављача у Српској наставиће да испоручује робу "Конзуму", а обавезе према њима и милионске дугове измириће "Меркатор", који би у августу требало да преузме овај трговачки ланац.

Договор о испоруци робе постигнут је у петак у Бањалуци на састанку добављача из РС са менаџментом "Конзума" и "Меркатора".

Власник "Крајина-класа" Бањалука Саша Тривић навео је да им је представљен план преласка "Конзума" под окриље "Меркатора".

- Челници ових трговачких ланаца замолили су нас за подршку у овом прелазном периоду, јер немају могућности да обезбиједе додатни новац. Већина добављача изразила је спремност да настави са испоруком робе "Конзуму" како би он преживио до момента када га преузме "Меркатор". Очекујемо да тај посао буде завршен у августу - казао је Тривић и додао да је ситуација сада пуно боља него прије мјесец и да иде све у добром смјеру.

Директор "Конзума" у БиХ Томислав Багић такође очекује да у августу "Меркатор" преузме "Конзум".

- Чинимо све да тај рок буде испоштован. Настојимо да све урадимо у најкраћем могућем року и не видим у овом тренутку нити један разлог да он не буде испоштован. "Меркатор" ће након преузимања "Конзума" преузети на себе и све обавезе према добављачима. У новој компанији ће бити обезбијеђено и редовно плаћање обавеза према свима. То је најснажнија порука и гаранција која је у овом тренутку послата добављачима - казао је Багић и додао да "Конзум" послује са 1.200 добављача.

Гаранције за нову димензију партнерства стижу и из "Меркатора", а предсједник управе овог трговачког ланца Томислав Чизмић рекао је да "Меркатор" у БиХ одстоји те да ће основати и предузеће у РС са сједиштем у Бањалуци.

- "Меркатор" се враћа и у РС и преузеће све обавезе које "Конзум" има према својим пословни партнерима. Не знамо тренутно колико се од 70 милиона евра тога дуга односи на РС, а колико на ФБиХ - казао је Чизмић и додао да нема ниједне препреке за преузимање "Конзума".

"Конзум и "Меркатор" послују у саставу посрнулог хрватског концерна "Агрокор". Хрватски концерн је половином 2014. године, након дуге битке, успио да преузме словеначки "Меркатор" те је све његове продајне објекте у БиХ ребрендирао и утопио у "Конзум". То се након скоро три године показало погрешним потезом, а посебно када је "Агрокор" под теретом дугова доспио на ивицу банкрота.

Глухаковић

Састанку у Бањалуци присуствовао је и министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић, који је навео да Влада у функцији медијатора чини све да што квалитетније заштити добављаче, произвођаче и дистрибутере.

- Подржаћемо све оно што иде у добром правцу, а то је да све оно што испоруче наши дистрибутери и добављачи буде плаћено. То је наш циљ - казао је Глухаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана