Добављаче траже 23 њемачке фирме

Жељка Кокот
Добављаче траже 23 њемачке фирме

Бањалука - Број њемачких фирми које траже добављаче на подручју Балкана повећан је са првобитних 16 на 23, што показује да компаније из најјаче европске економије имају све веће повјерење у овдашња предузећа.

Рок за пријаву фирми из БиХ које су заинтересоване за учешће на једнодневном пословном форуму "Њемачка иницијатива за проналажење добављача у државама западног Балкана", који ће бити одржан 19. октобра у Прагу, продужен је до 16. септембра, а на конкурс се до сада пријавило 14 предузећа.

У Представништву њемачке привреде у БиХ, које је прикупљало пријаве, кажу да списак пријављених фирми није јаван и да пријава сама по себи не значи да ће оне бити позване на разговор.

- Учешће на форуму су пријавиле фирме из Бањалуке, Грачанице, Градишке, Горњег Вакуфа, Коњица, Крешева, Лакташа, Мостара, Оџака, Приједора, Сарајева, Тузле, Вареша и Зенице - кажу у Представништву њемачке привреде у БиХ.

Овакви сусрети су веома битни, јер нуде нашим произвођачима прилику да директно и циљано ступе у контакт са потенцијалним пословним партнерима из Њемачке.

- Учесници ће из прве руке добити информације о стандардима и захтјевима њемачког тржишта, стећи праксу у преговарању са њемачким партнерима и упознати представнике компанија из других земаља који су им уједно директни конкуренти на њемачком и европском тржишту - истакли су у Представништву њемачке привреде у БиХ.

Организатор пословног форума је њемачка Савезна асоцијација за управљање материјалима, набавку и логистику. Циљ ове иницијативе је да се изабране фирме из Чешке, Мађарске, Пољске, Словачке, Словеније, Хрватске, БиХ, Србије и балтичких земаља које се баве машиноградњом, металопрерадом, производњом компоненти за ауто-индустрију и прерадом пластике и гуме састану са њемачким компанијама које су заинтересоване за пословне контакте са њиховим новим потенцијалним добављачима.

Фирме из БиХ које су заинтересоване за учешће на поменутим пословним сусретима могу послати пријаву на адресу Представништва њемачке привреде у БиХ до 16. септембра, а котизација износи 295 евра. Трошкове превоза и смјештаја учесници форума сносе самостално.

Деташмани

Фирме из БиХ годинама обављају грађевинске, изолатерске и послове монтаже у Њемачкој, захваљујући контингенту од 2.000 радних дозвола које Спољнотрговинска комора БиХ, у сарадњи са ентитетским привредним коморама, додјељује фирмама из поменутих области.

Фирмама из РС, од наведеног броја, припада контингент од 666 деташмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана