До сада издато 50 TIR карнет дозвола

Vedrana Kulaga
До сада издато 50 TIR карнет дозвола

БAЊA ЛУКA - Спољнотрговинска комора БиХ од половине фебруара ове године издала је око 50 TIR карнет дозвола, царинских докумената којим се превозницима поједностављују царинске формалности у међународном превозу робе, казали су "Гласу Српске" у Комори.

Истичу да је од почетка издавања ових докумената превозницима олакшано међународно кретање робе преко граница са царинским печатом.

- Посједовање ових докумената омогућава превозницима лакше царињење и убрзава прелазак робе преко границе - рекли су у Комори.

TIR карнет је стандардизовани царински документ којим се поједностављују царинске формалности око транспорта робе под царинским обиљежјем, а представља и међународну важећу гаранцију за робу која се превози. 

- Када превозник има TIR карнет роба се печати на полазној царинарници, а у карнет се уноси шифра печата. По доласку на било коју царинску испоставу, цариник само прегледа да ли је дошло до оштећења тог печата и возило може да иде даље - објаснили су у Комори.

Директор предузећа "Унапрод" из Козарске Дубице Миле Aрсенић, које је међу првима увело овај стандардизовани царински документ, казао је да је сада значајно олакшан извоз домаћих производа.

- Роба се сада уз TIR карнет без икаквих проблема превози до било које дестинације - рекао је Aрсенић.

Он је нагласио да посједовање TIR карнета елиминише чекање на границама, чиме се убрзава и олакшава транспорт производа.

- Иако смо међу посљедњима у Европи почели са издавањем и коришћењем ових дозвола, позитивни ефекти већ су видљиви - додао је Aрсенић.

ЦЕМТ дозвола није услов за добијање TIR карнета.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да је систем TIR уведен са циљем да се максимално олакша међународно кретање робе под царинским обиљежјем, са минималним контролама и стајањима на границама. 

- Према Конвенцији TIR, роба се уз употребу овог документа може превозити у друмском возилу или контејнеру чији су пртљажни простори обликовани тако да онемогућавају сваки приступ у њихову унутрашњост послије стављања царинског обиљежја - рекли су у Управи.

Предности

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да су предности TIR система за све карике у ланцу међународног транзитног превоза робе вишеструке.

- Смањују се трошкови транспорта робе, олакшава кретање робе у транзиту примјеном стандардизоване регулативе и документације која је поједностављена. Компаније више не морају полагати банкарску гаранцију на границама транзитних земаља, него је сам TIR карнет гаранција за евентуалне злоупотребе - кажу у Управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана