До новца лакше уз гаранције Гарантнoг фонда

 Милијана Латиновић
До новца лакше уз гаранције Гарантнoг фонда

БАЊАЛУКА - Гарантни фонд Републике Српске одобрио је до сада гаранције у износу од 38,48 милиона марака за ублажавање посљедица пандемије вируса корона, а у предузећима кажу да је сваки фенинг подршке шанса више у пословању.

Циљ овог фонда је олакшавање приступа финансијским средствима за микро, мала и средња предузећа издавањем гаранције за обезбјеђење потраживања по кредиту који одобри финансијска организација.

Према подацима наведеним на интернет страници Гарантног фонда, до сада су одобрене 392 гаранције за нешто више од 57 милиона марака кредита привредних субјеката. Износ гаранције је 70 одсто укупног износа кредита.

Међу предузећима којима је у овој години одобрена гаранција је и билећка мљекара “Пађени” која је добила подршку за кредит од 500.000 марака.

- Гаранција има вишеструко значење. Корисник кредита обезбјеђује пола гаранције, а пола Гарантни фонд, што је олакшавајућа околност када су неопходна обртна средства. Оснивање те линије помоћи је изузетно добра одлука Владе РС - рекао је за “Глас Српске” власник мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје.

Нагласио је да, уз проблеме које су донијели пандемија и сукоб на истоку,  инфлација тражи додатна средства.

- Потребно нам је много више обртних средстава данас за неке ствари које набављамо за мјесец, него што је то био случај раније, када се све могло обезбиједити са знатно мањим износом - казао је Вукоје.

Гаранције су у марту ове године одобрене и фирми “Козара дрво” из Козарске Дубице за кредит у износу од 200.000 марака.

- Гаранције значе много. Уз такву сарадњу са банкама много је лакше доћи до кредита за набавку опреме. Посљедице пандемије су дугорочне и није то само пандемија, много проблема је услиједило и након тога. Ни за ову годину нисмо обезбиједили онолико уговора колико смо имали лани, а за идућу још немамо ништа договорено - рекли су у том предузећу нагласивши да се све те потешкоће мало лакше превазилазе уз подршку институција.

На интернет страници Гарантног фонда РС наведено је да овај вид гаранције могу добити привредни субјекти са сједиштем у Српској који нису били у финансијским потешкоћама на дан 31. децембар 2019. године, али тренутно имају потешкоће у пословању које су настале као посљедица пандемије “ковида 19”.

Износ

Микропредузећа, предузетници и пољопривредна газдинства могу добити гаранције за износе до 50.000 КМ, мала предузећа за највише 200.000 КМ, а средња предузећа за максимално 400.000 КМ. Рок отплате кредита је најдуже седам година, укључујући грејс период који може бити од три до 12 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана