До краја године први преглед стендбај-аранжмана

Агенције
До краја године први преглед стендбај-аранжмана

Вашингтон - Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ), која је недавно боравила у БиХ, очекује да ће Извршни одбор ММФ-а разматрати први преглед стендбај-аранжмана са БиХ до краја године и да ће наредних дана бити ријешена спорна питања која ће отворити пут ка томе, јавиле су агенције.

- Мисија је начинила значајан напредак и постигла разумијевање о буџету за 2013. годину и структуралним реформама усмјереним на јачање јавних финансија, очување финансијске стабилности те побољшање пословног окружења - саоштено је данас из ММФ-а.

Мисија ММФ-а, са Рон Ван Роденом на челу, боравила је у посјети Сарајеву и Бањалуци од 7. до 20. новембра ради разговора о актуелном економском стању и политикама за први преглед провођења стендбај-аранжамана са БиХ.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Рубен Aтојан изјавио овог мјесеца да је стендбај-аранжман одобрен 26. септембра, као подршка економском програму властима за период 2012/2014. година у износу од око 403,8 милиона евра, односно око 518,9 милиона долара.

Aранжман је одобрио Одбор директора ММФ-26. септембра.

Исти дан на рачун Централне банке БиХ дозначена је прва транша од 118,9 милиона КМ.

Прва транша расподијељена је у односу двије трећине или 79,3 милиона КМ за ФБиХ и трећина или 39,6 милиона КМ за Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана