До краја године барел 100 долара

Глас Српске
До краја године барел 100 долара

ЛОНДОН, ЊУЈОРК - Цијена барела нафте у другој половини минуле седмице у једном тренутку на индикативној берзи у Њујорку "прескочила" је границу од 73 долара, па су неки међународни експерти, укључујући и познатог америчког економисту Нуриела Рубинија, закључили да би основна енергетска сировина до краја 2009. могла да поскупи и на "округло" 100 долара по барелу, јер глобална привреда почиње да се извлачи из дубоке кризе, јавиле су агенције.

Чињеница да нафта тренутно вриједи приближно 50 одсто мање него у вријеме апсолутног рекорда цијене од 147,27 долара за барел, оствареног 11. јула 2008. године, али и знатно више од свега 33 долара, колико је  барел котирао у фебруару, нагнала је и руководиоце Организације земаља извозница нафте (OPEC) да се огласе јасном поруком.

Челници OPEC-а су упозорили да ће картел "пажљиво пратити даљи ток збивања на нафтном тржишту" и да неће увећавати сопствену производњу и испоруке све док нафта на тржишту не поскупи на сто долара за барел.

Нафтни експерти у СAД и Европи оцјењују да је текуће поскупљење ове сировине изазвано првенствено осјетним слабљењем тржишних позиција долара, због чега су велики инвеститори своја средства почели нагло да "селе" из америчких владиних дужничких папира у друге финансијске инструменте, укључујући и терминске уговоре за куповину нафте.
Оштрији раст цијена нафте током протеклих неколико седмица изазван је, како истичу аналитичари на које се позива агенција Блумберг, и смањењем залиха те сировине у СAД које су убједљиво највећи потрошач нафте на свијету, јер у току 24 часа утроше више од 20 милиона барела.

Русија, која је уз предводника OPEC-а Саудијску Aрабију, убједљиво највећи свјетски произвођач и извозник нафте, ставила је до знања да у наредних неколико година неће снижавати нафтну продукцију, што би требало да стабилизирајуће дјелује на тржиште.

Већина чланица  OPEC-а, а поготово земље из региона Залива, такође би могла да буде задовољна садашњом цијеном нафте, јер им она гарантује солидну зараду, имајући у виду њихове веома ниске трошкове производње "течног злата".
Венецуелански предсједник Уго Чавес је раније ове године изјавио да би за његову земљу пожељна цијена нафте била "око границе од сто долара по барелу", али несумњиво је да ће се и Каракас сасвим добро да уклопи и у садашњу цијену нафте, оцјењују руски енергетски експерти у осврту који је објавио московски часопис "Оил капитал".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана