До инвеститора смањењем ненаплативих пласмана и кредита

Срна
До инвеститора смањењем ненаплативих пласмана и кредита

Бањалука - Предсједник Удружења банака БиХ Милан Радовић рекао је да је кључ успјеха у сарадњи са потенцијалним инвеститорима, смањење НПЛ-ова /ненаплативих пласмана и кредита/ и истовремено повећање адекватности капитала банкарског сектора.

Радовић је истакао да Удружење банака БиХ због тога жели да заједно са регулатором ради на имплементацији закључака, који би, ако се спроведу, резултирали бољим радом банака, а онда и економским напретком и већим запошљавањем.


"То је и наш крајњи циљ", рекао је Радовић је на састанку банкара и представника финансијских институција БиХ који је одржан у Сарајеву под називом "Банке и финансијске институције".

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић сматра да треба заједничко дјеловање у развоју банкарског сектора.

На састанку је разговарано о новим законима о банкама, кредитном обиму и писму намјере које су власти БиХ упутиле Међународном монетарном фонду /ММФ/.

Из Удружења банака БиХ наводе да је писмо намјере обавезујуће и да се преузето мора испунити.

Закони о банкама одређују квалитет и начин пословања финансијског сектора, због чега је неопходна комуникација и сарадња банака и државних – законодавних органа да би се створио оптималан законски оквир, наводи се у данашњем саопштењу.

Састанку, који је јуче организовало Удружење банака БиХ, присуствовали су представници комерцијалних банака, државног и ентитетских министарстава финансија, агенција за банкарство и Агенције за осигурање депозита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана