До 2015. стиже још 700 милиона евра

Маријан Миљић
До 2015. стиже још 700 милиона евра

БAЊAЛУКA - У четири компаније нафтне индустрије Републике Српске у посљедње двије године уложено је 400 милиона евра, а до 2015. инвестиција ће бити увећана за још 700 милиона евра, од чега је највећи дио намијењен за Рафинерију нафте Брод, која ће постати модерна фабрика са свим еколошким и стандардима безбједности рада.

Рекао је ово директор компаније "Њефтегазинкор" Јуриј Смирнов јуче у Бањалуци, поводом двије године успјешног рада ове компаније у Српској.

- Наша компанија извршава све преузете обавезе према уговору који је склопљен са Владом Републике Српске и, што је најважније, производимо конкурентну робу која је пласирана на тржиште цијеле Европе - рекао је Смирнов и додао да ће до 2015. године Рафинерија нафте у Броду производити "еуро 6" гориво.

Смирнов је истакао да ће у Рафинерију нафте у Броду у идућој години бити уложено 150 милиона евра и додао да "Њефтегазинкор" добре пословне резултате може да захвали доброј сарадњи са Владом РС.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац рекао је да се у двије године рада у Српској руски партнер показао као најуспјешнији страни инвеститор.

- Индустријска производња је у претходном периоду енормно расла захваљујући развоју нафтне индустрије - казао је Пухалац и подсјетио да је прије двије године нафтно тржиште БиХ било потпуно неуређено, те да је постојало око 700 увозника нафтних деривата.

- Доласком руских партнера, имамо осигурану стабилност у снабдијевању нафтом и нафтним дериватима - рекао је Пухалац.

Директор Оптима групе Јуриј Белов рекао је да је у овом предузећу запослено око 3.500 радника, од чега 48 руских стручњака.

- За двије године успјешног рада формиран је чврст и успјешан тим. У овој години основана је и брендирана Нестро групација - рекао је Белов.

Директор Рафинерије нафте Брод Сергеј Крашчук казао је да је пословање овог предузећа стабилно.

- Ове године биће прерађено 1,29 милиона тона нафте. Престали смо са производњом бензина оловне супстанце и "дизела 2", а увели гориво "еуро 4" и "еуро 5" - казао је Крашчук и додао да је у Рафинерији запослено 1.658 радника, а просјечна мјесечна зарада износи 408 евра.

У Рафинерији уља Модрича ове године прерађено је 88.000 тона базних уља.

- Рафинерија је позната по томе што води бригу о производу током читавог животног вијека, али и послије - казао је директор Рафинерије уља Модрича Перо Дугић.

Нестро петрол

Директор "Нестро петрола" Aлександар Ђаконов навео је да под овим брендом у РС послује 78 бензинских пумпи, у ФБиХ десет, те најавио ремонт још 45 бензинских станица у идућој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана