До 15. новембра договорити буџете

Марина Чигоја
До 15. новембра договорити буџете

БAЊAЛУКA - Представници мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) и Фискалног савјета БиХ до 15. новембра треба да договоре глобални оквир фискалног биланса и политика у периоду од 2011. до 2013. године, између осталога и буџете за идућу годину свих нивоа власти, што је основни циљ боравка мисије ММФ-а у БиХ.

Договорено је ово јуче у Сарајеву на састанку министра финансија и трезора БиХ Драгана Вранкића и шефа мисије ММФ-а за БиХ Костаса Кристоуа у оквиру четвртог прегледа у оквиру стенд-бај аранжмана.

- Глобални оквир фискалног биланса и политика од 2011. до 2013. године укључује расподјелу прихода од индиректних пореза између нивоа власти, а што је и услов за исплату макрофинансијске подршке Европске комисије - саопштено је из Министарства финансија.

Вранкић и Кристоу усагласили су се да до 15. новембра буду договорене детаљне фискалне табеле и позиције буџета свих нивоа власти за идућу годину, као и методологија и план рада у циљу унапређења рада и улоге Фискалног савјета у координисању фискалне политике у БиХ.

Вранкић је упознао представнике ММФ-а да је Нацрт буџета институција БиХ за идућу годину припремљен на основу писма намјере о стенд-бај аранжману, а које је Фискални савјет БиХ договорио са мисијом ММФ-а у августу и септембру.

У саопштењу је наведено да Нацрт буџета институција БиХ за идућу годину укључује укупне расходе на нивоу расхода из ове године.
Током састанка, којем је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Милан Цуц, наглашено је да треба успоставити заједничку методологију, према којој ће институције БиХ и ентитети обавити свеобухватну анализу расхода.

Резултате ове анализе Фискални савјет БиХ користиће при припреми Глобалног оквира фискалног биланса и политика у БиХ за период од 2012. до 2014. године.

Делегацију ММФ-а јуче је примио и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

На састанку је разговарано о испуњавању преузетих обавеза из стенд-бај аранжмана и наставку спровођења структуралних реформи у БиХ.

Сједница

На приједлог предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића договорено је да идућег уторка у Бањалуци буде одржана сједница Фискалног савјета БиХ са мисијом Међународног монетарног фонда, која ће бити посвећена буџетским оквирима за 2011. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана