Ђукић: Подршка дата за више од 120 почетника у пословању

Срна
Ђукић: Подршка дата за више од 120 почетника у пословању

БАЊАЛУКА - Развојна агенција Републике Српске (РАРС) до сада је реализовала 10 програма обуке почетницима у пословању, подржала њих 127, а најбоље пословне идеје наградила фондом награда од преко 120.000 КМ, рекао је директор РАРС-а Маринко Ђукић.

Ђукић је у интервјуу Срни истакао да РАРС наставља са обукама у области идентификације, припреме и спровођења развојних пројеката на којима са полазницима кроз конкретне примјере ради на развоју логичке матрице коју користи највећи број донатора.

Ове обуке су, каже Ђукић, између осталог, намијењене запосленима у локалним управама, локалним развојним агенцијама, предузећима и невладиним организацијама.

-До сада је ову обуку прошло око 600 лица из 55 општина и градова у Српској, кроз 33 циклуса. Према информацијама којима располажемо, за реализацију чак 38 пројеката на којима се радило током обука обезбијеђена су донаторска средства у вриједности већој од 14 милиона КМ - рекао је Ђукић.

Ђукић је уједно за јесен најавио одржавање новог, осмог по реду, Међународног форума о сарадњи, који организује у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, а који ће ове године бити одржан у Нишу.

Он је навео да ће то бити нова прилика за директно пословно повезивање предузећа из Српске и Србије, али и земаља окружења и Европе, све захваљујући подршци Европске мреже предузетништва.

-Настављамо и са савјетовањем и радионицама о различитим темама за јединице локалне самоуправе с циљем развоја предузетничке инфраструктуре, првенствено пословних зона. Велики број локалних заједница заинтересован је за ову врсту подршке јер жели максимално искористити расположиве капацитете за привлачење и реализацију инвестиција - истакао је Ђукић.

Он је подсјетио да је РАРС дио конзорцијума који реализује пројекат “Иновације и дигитализација малих и средњих предузећа”, који подржава Дигитални иновациони хаб ИДЕМО, додајући да су у том конзорцијуму још и Иновациони центар Бањалука, Привредна комора Републике Српске, Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци и Агенција за развој предузећа ЕДА.

Ђукић је најавио да ће Дигитални иновациони хаб ИДЕМО у наредном периоду пружити подршку кроз четири врсте услуга, гдје је крајњи циљ увођење дигиталних рјешења у областима за које мала и средња предузећа из сектора прераде дрвета и метала изразе интерес.

Он је и позвао заинтересоване привредне субјекте да се пријаве на јавни позив за исказивање интереса и искористе подршку за дигиталну трансформацију.

Ђукић је рекао да је РАРС у првој половини године наставио са редовном подршком почетницима у пословању кроз Акцелератор програм, те најавио да је на јесен планирана реализација овог програма на подручју Бијељине.

Он је подсјетио и да је у сарадњи са Економским факултетом Пале, градом Источно Сарајево, општинама у саставу града, Развојном агенцијом града Источно Сарајево и Заводом за запошљавање Републике Српске реализован четврти Акцелератор програм на подручју Источног Сарајева.

Према његовим рјечима, предузетничка знања и вјештине, као и менторску подршку за разраду пословног плана добило је осам корисника, а пет најбољих пословних идеја награђено је новчаним и неновчаним наградама у вриједности од око 14.000 КМ.

-РАРС је до сада реализовао укупно 10 оваквих програма у Републици Српској. Подржали смо 127 почетника у пословању, а најбоље пословне идеје наградили фондом награда од преко 120.000 КМ - навео је Ђукић.

Ђукић је из спектра нефинансијских услуга које пружа РАРС издвојио двије - Контролинг академију и Продајно маркетиншку академију, које се реализују у оквиру Европске мреже предузетништва.

-Кроз Продајно-маркетиншку академију помажемо привредним субјектима да унаприједе један од најважнијих сегмената пословања, а то је продаја. С обзиром на то да се концепт маркетинга са новим технологијама потпуно промијенио, овдје видимо простор за озбиљну подршку предузећима - нагласио је Ђукић.

Ђукић је указао да контролинг представља водећу њемачку методологију управљања предузећем којом се прикупљају пословне информације неопходне руководиоцима за доношење квалитетних пословних одлука, као што су израда буџета, стратешко планирање, обрачун трошкова и учинака, интерно информисање и извјештавање, планирање инвестирања и дезинвестирања, анализирање пословања предузећа, увођење електронске обраде података, те посебна истраживања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана