Ђокић: Ускоро сарадња са Заставом и „Заваривачем

СРНА
Ђокић: Ускоро сарадња са Заставом и „Заваривачем

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да би ускоро могло дођи до реконструкције локомотива "Жељезница Републике Српске", у оквиру кредитног аранжмана који је одобрила Влада Србије.

Након састанка са делегацијом привредника из Србије, Ђокић је нагласио да је у оквиру овог аранжмана остало два милиона евра неискориштених средстава. Он је додао да би овај пројекат био само наставак сарадње договорене између Владе Српске и Владе Србије.

"Током састанка са привредницима Србије било је ријечи и о сарадњи са фабриком жЗаваривачж из Врања, која би подразумијевала обуку кадра из Српске за послове заваривања, што би за резултат имало развијање активности у бањалучком жЈелшинградуж", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да би до сарадње могло дођи и са предузећем "Застава", које је раније сарађивало са предузећима у јавном сектору у Српској, првенствено са "Шумама Републике Српске", које користе камионе какве "Застава" производи.

Директор Центра пословних иницијатива Београда Максо Ђукић, који је предводио делегацију привредника Србије, истакао је да у једном погону "Заставе" раде искључиво инвалиди, па би један од будућих заједничких пројеката требало да запосли један број инвалида у Српској.

"Желимо да гледамо тржиште Србије и Републике Српске потпуно исто, те да инвеститоре које доводимо у Србију, доведемо и у Српску, са конкретним пројектима", навео је Ђукић.

Он је напоменуо да је привредна делегација Србије јутрос имала састанке са представницима Привредне коморе Републике Српске и Уније удружења послодаваца, те да се у наредних седам дана очекује припрема и потписивање уговора за конкретне послове.

Према Ђукићевим ријечима, први корак је обука заваривача из Српске, која ће трајати три мјесеца, а која ће значити нова радна мјеста у пројекту изградње гасовода "Јужни ток", за који тренутно нема довољно кадра.

Ђукић је рекао да досадашњу сарадњу предузећа из Српске и Србије, базирану на трговини, морају пребацити у области производње у привреди, без које нема опстанка.

Генерални директор "Заваривача" Драган Игић рекао је да досадашња сарадња није била на завидном нивоу, али да је ово респектабилна фирма с дугогодишњим искуством, носилац великих пројеката које може проширити и на Републику Српску.

Извршни директор Групе "Застава возила" Зоран Аџић навео је да ово предузеће тренутно производи камионе, приколице и возила специјалне намјене која је могуће пласирати на тржиште Српске.

"Циљ нам је да ангажујемо привреду Српске за ту производњу. Спремамо се за нове производе, које би довезли из Азије и гдје би комплетну производњу преузели у Крагујевцу, гдје, такође, размишљамо о кооперацији са Српском, која би могла бити успостављена већ средином године", поручио је Аџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана