Ђокић: Република Српска урадила огроман посао у енергетском сектору

Срна
Ђокић: Република Српска урадила огроман посао у енергетском сектору

НЕУМ - Република Српска је, имајући у виду раније донесене директиве ЕУ и Смјернице Секретаријата Енергетске заједнице, урадила огроман посао у протеклих неколико година, јер је донијела три кључна закона из области енергетике - Закон о електричној енергији, измјене и допуне Закона о гасу и Закон о обновљивим изворима енергије, изјавио је данас у Неуму министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

"Закон о електричној енергији је реформски закон у области енергетике пошто је обезбиједио раздвајање дјелатности производње, дистрибуције и снабдијевања", рекао је Ђокић током сесије "Реформска агенда за енергетски сектор, статус, изазови и потенцијал" на "Енергетском самиту 2022".

Донијели смо, истиче он, и модел тржишног управљања кључним продуктом, а то је киловатчас енергије, што значи да формирање цијене није више регулисана дјелатност, осим за мрежне оператере.

"Такође, донијели смо измјене и допуне Закона о гасу, а исто тако тај европски закон донијели смо 2018. године све с циљем да омогућимо рјешавање неких питања у вези са транспортом гаса. Наш оператер транспортног система 'Гас промет' добио је сертификат за транспорт гаса и једини је сертификовани оператер за транспорт гаса у региону, што је директни допринос Владе Републике Српске на плану измјена закона о гасу", наглашава Ђокић.

Он је истакао да је Република Српска донијела и Закон о обновљивим изворима енергије, те тако омогућила бржу производњу и развој зелене енергије из снаге сунца и вјетра.

Према његовим ријечима, то ће допринијети покретању низа нових инвестиционих пројеката, посебно код изградње мањих енергетских постројења.

"Тај закон иде и у правцу смањења накнада које грађани треба да плаћају, а да истовремено сачувамо инвеститоре који намјеравају да граде нове енергетске објекте. Ми на данашњи дан у Републици Српској имамо уговорене и у фази изградње нове енергетске објекте или додијељене концесије поузданим концесионарима, који ће имати у наредних пет година инвестирано око 2,2 милијарде КМ и инсталисану снагу око 600 мегавата, што ће бити изузетно велики допринос Српске на питању балансирања енергије коју добијамо из фосилних извора и зелене или обновљиве енергије", истакао је Ђокић.

Наш кључни одговор на зелену транзицију, додао је он, јесте позитиван однос према заштити животне средине, диверзификацији извора енергије и све то смо урадили у складу са европским политикама и директивама.

Ђокић је потврдио да ЕУ инсистира на гашењу термоелектрана до 2035. године, али то се неће моћи десити тако брзо, јер је то велики изазов и обавеза за енергетске ресурсе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана