Ђокић: Подршка за наставак стабилног рада "Термоелектране"

Срна
Ђокић: Подршка за наставак стабилног рада "Термоелектране"

УГЉЕВИК - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је током посјете Руднику и термоелектрани "Угљевик" да ће све обавезе овог предузећа по арбитражној одлуци према "Електрогосподарству Словеније" /ЕГС/ бити извршене уз солидарну подршку "Електропривреде" и Владе Српске.

"Ми ћемо своју обавезу извршити, у то нема сумње. За нас је важно да РиТЕ жУгљевикж и даље стабилно послује и извршава планове производње угља и довољних количина електричне енергије у енергетском систему Републике Српске", рекао је Ђокић који данас присуствује сједници Скупштине акционара овог привредног друштва.

Министар је нагласио да ће бити нађена најбоља рјешења и најавио да ће једна трећина струје из РиТЕ "Угљевик" од половине јануара ићи ка ЕГС.

"Та енергија им се не поклања, него ће на комерцијалном принципу бити утврђена и коначна цијена када се разговор са Словенцима заврши, а то ће бити ускоро", рекао је Ђокић и додао да ће постојећи дуг од 250 милиона КМ бити исплаћен наредних седам до 10 година, у годишњим или полугодишњим аниуитетима, те да се о моделу још разговара.

Према његовим ријечима, Словенци показују озбиљан интерес да се пронађе одрживо рјешење.

Ђокић је похвалио управу РиТЕ "Угљевик" на челу са Диком Цвијетиновићем и навео да је показала изузетно одговоран однос према актуелној ситуацији, па и проблемима, као и да је ријеч о предузећу које увијек даје велики допринос у енергетском билансу Републике Српске.

Одговарајући на питања новинара о геолошким истраживањима у Српској, Ђокић је рекао да у томе не види проблем, све док се ради у складу са законом и оцијенио да неко са стране свјесно убацује ову тему.

"Нама требају што обимнија геолошка истраживања, да видимо чиме располажемо, у ком обиму имамо природних ресурса у овој земљи, па да видимо да ли ћемо их трошити, да ли ћемо их користити, на који начин, са ким", каже Ђокић.

Према његовим ријечима, људи често помијешају истраживања са експлоатацијом, а вјероватно то неко ради и свјесно да би збунио људе.

"Сви треба да имамо стрпљења и да наставимо радити оно што је и претходна држава Југославија чинила када су у питању обимна геолошка истраживања, да то та држава није радила она се никада не би развила на ниво који је имала до почетка распада", оцијенио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана