Ђокић: Од маја комерцијални рад РиТЕ Станари

Срна
Ђокић: Од маја комерцијални рад РиТЕ Станари

Станари - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да ће Влада, путем представника у другим компанијама и регулаторним тијелима на нивоу Републике Српске и БиХ, дати пуну подршку да нормално тече процес пробног рада у ЕФТ Руднику и термоелектрани /РиТЕ/ Станари, те припреме за излазак на мрежу у пуном капацитету, који је предвиђен у мају. Током обиласка контролне собе и пулта Термоелектране, Ђокић је рекао новинарима да је погон у тестној фази и да је почела синхронизација са енергетском мрежом.

"Остварена је идеја и постигнут циљ да имамо нови енергетски објекат у Републици Српској, први такав објекат у региону након више од 20 година", рекао је Ђокић.


Он је истакао да то чини поносним Републику Српску и њену Владу, која је својим ангажовањем пружала велику подршку и помоћ у изградњи овог објекта.

Ђокић је навео да је објекат вриједности око 560.000.000 евра, инсталисане снаге 300 мегавата и да ће у наредном периоду битно побољшати структуру индустријске производње Српске, повећати енергетске билансе производње електричне енергије и обезбиједити нови квалитетни развој и напредак економије Републике Српске.

Он је подсјетио да је пројекат реализован у сарадњи са кинеским партнером "Донгфанг", са којом се припрема реализација новог пројекта изградње Термоелектране "Гацко два".

Ђокић очекује да ће у Термоелектрани бити запослено око 800 људи, да ће посао имати квалитетна структура млађих инжењера и техничара који су стекли нова знања.

Он наводи да ће РиТЕ у Станарима пружати подршку стварању нових кадрова на високошколским установама у Републици Српској које ће касније преузимати.

Ђокић наводи да су плате запослених у Термоелектрани за око 50 одсто веће од просјека у Републици Српској.

Технички директор Термоелектране Саво Мирковић рекао је да је Термоелектрана Станари у тестној фази и да ради капацитетом од 80 одсто или 240 мегавата.

"За дан два излазимо на пројектовани капацитет од 300 мегавата и тестна фаза требало би да траје до фебруара. Почетком марта започиње једномјесечни пробни рад, а у мају почетак комерцијалног рада", рекао је Мирковић.

Прва синхронизација са електро мрежом започета је 4. јануара.

Представник компаније "Донгфанг" Јанг Кај Ђен захвалио је ЕФТ групи који су ову компанију препознали као партнера.

У мају 2010. године потписан је уговор за изградњу Термоелектране "Станари" са кинеском фирмом "Донгфанг електрик корпорејшн", за шта је кредит од 350.000.000 евра обезбиједила Кинеска развојна банка.

Термоелектрана "Станари" биће капацитета 300 мегавата, са планираном годишњом производњом 2.000 гигават-часова и годишњом потрошњом угља од 2,3 милиона тона.

По завршетку изградње, Термоелектрана ће запошљавати око 850 радника. То ће бити прва електрана у југоисточној Европи чији ће рад бити усклађен са технолошким и еко-стандардима ЕУ, због чега нема опасности од загађења добојског подручја и шире околине.

Под називом "ЕфТ-Рудник и Термоелектрана Станари" предузеће послује од јануара 2008. године. Укупна вриједност пројекта већа је од 560.000.000. евра, што укључује изградњу термоелектране и развој рудника до потребног капацитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана