Ђокић: Неће бити поскупљења струје

Срна
Ђокић: Неће бити поскупљења струје

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да, судећи према садашњим показатељима, у Српској у овој години неће бити поскупљења електричне енергије.

-Након првог квартала у марту или априлу анализираћемо стање и пословање у „Електропривреди Републике Српске“ и на бази тога ћемо разговарати и регулаторна тијела ће доносити одлуку о утврђивању цијене струје - рекао је Ђокичћ данас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да није намјера Владе Републике Српске да се повећава цијена електричне енергије у Српској.

Говорећи о одлуци Владе Републике Српске о повећању минималца на 900 КМ и могућим поскупљењима, Ђокић је нагласио да Влада мора одлучним мјерама спријечити сваки неконтролисани и неоправдан раст цијена у Српској.

-Нема потребе да цијене неких услуга расту зато што је повећана најнижа плата јер она треба да штити раднике са најнижим примањима - истакао је Ђокић.

Сматра да се овдје ради о отпору према настојању државе да легализује процес рада, јер има привредника који један дио зарада легално исплаћују, други илегално, готовински.

-Увјерен сам да има неколико области које су сада погођене растом минималне плате као што су неке услужне дјелатности и приватни вртићи. Влада ће сваку такву појаву посебно анализирати и помоћи - најавио је Ђокић.

Говорећи о геолошким истраживањима на подручју Језера, Шипова и Мркоњић Града, Ђокић је навео да је важно разликовати геолошка истраживања од експлоатације, истичући да су истраживања корисна свакој држави јер не стварају никакву штету у фази свог трајања.

-Оно што је под земљом, то је не истражено. Српска има свој Геолошки завод који има јако много података о истраживањима која су вршена на подручју БиХ за вријеме бивше Југославије и раније - напоменуо је Ђокић.

Он је рекао да они који данас желе истраживање треба да се само користе тим сазнањима која су давно настала.

-Сумњамо да се на неким мјестима гдје има позитивних резултата у истраживању већ сударају интереси великих глобалних компанија које често узмемиравају и збуњују јавност - рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана