Ђокић: Изградња тунела доводног тунела ХЕ Дабар- капитални објекат на добробит Херцеговине

Срна
Ђокић: Изградња тунела доводног тунела ХЕ Дабар- капитални објекат на добробит Херцеговине

Невесиње - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да је изградња доводног тунела ХЕ "Дабар" капитални објекат, те да ће општине источне Херцеговине у својим буџетима знатно осјетити већи прилив новца, а становници низ предности.

Присуствујући почетку радова на тунелу у мјесту Зови До у општини Невесиње, Ђокић је истакао да је Влада Републике Српске у сарадњи са "Електропривредом Републике Српске" /ЕРС/ иницирала изградњу више оваквих пројеката, напомињући да је тунел један од највећих који ради то предузеће.


"Политика Владе Српске јесте да и у наредним годинама максимално развија сектор енергетике, јер је он базни и у оквиру њега можемо обезбиједити много веће стопе раста економије, нарочито у производњи електричне енергије посебно из обновљивих извора", рекао је Ђокић.

Наводећи да је наредни пројекат, који ће ускоро услиједити, ХЕ "Бук Бијела", Ђокић је истакао да Влада Републике Српске, додјељујући ЕРС-у да гради најваће енергетске пројекте за своје потребе и да остаје њихов трајни власник, показује одговорност према Српској.

Ђокић је навео да је веома битна чињеница да тунел гради властитим средствима предузеће "Хидроелектране на Требишњици" /ХЕТ/, додајући да већ има више различитих партнера са којима се преговара у вези са сљедећом фазом радова у систему ХЕ "Дабар".

"Реализацијом овог пројекта, у оквиру кога су до сада урађени многи објекти и ријешена инфраструктура, саобраћајна, електро и водоводна мрежа, значајно ће бити побољшан живот становника Херцеговине, а ове општине биће комуникацијски боље повезане", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да ће се кроз овај пројекат развијати и нова кадровска база у оквиру ЕРС-а која ће моћи да носи овакве инвестиције, те да ће стасати нови стручњаци и компаније, а извођачи радова биће подигнити на виши ниво како би могли у сваком тренутку да одговоре најзахтијевнијим пословима.

Директор ЕРС-а Жељко Ковачевић је истакао да је изградња тунела који се гради у оквиру система ХЕ "Дабар" велика ствар за ЕРС и да ово предузећа на овај начин показује да је финасијски способно да реализује захтјевне пројекте.

"Ми смо сигурни да ћемо овај и све остале пројекте у енергетском сектору довести до краја и надамо се да је ово је само почетак реализације великих пројеката на нивоу ЕРС-а", рекао је Ковачевић.

Вриједност радова на тунелу, једном од највећих пројеката који се урадио у посљедњих 30 година у бившој југославији, износи 112 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана