Дизел најскупљи у посљедње три године

Марина Чигоја
Дизел најскупљи у посљедње три године

БAЊAЛУКA - Због поскупљења горива у набавци цијене евродизела на појединим бензинским пумпама у Републици Српској повећане су за пет до шест фенинга, док се идућих дана поскупљење евродизела очекује и на осталим пумпама.

Предсједник Удружења увозника нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић рекао је "Гласу Српске" да послије поскупљења евродизел у просјеку кошта око 2,35 КМ, што је највећа цијена коју је евродизел достигао у посљедње три године.

Тако је почетком 2009. године дизел коштао око 1,05 марака, док је у децембру исте године коштао 1,28 КМ. Почетком 2010. године коштао је 1,63 марака, док је крајем прошле године коштао 2,10 марака. Ове године у јануару литар евродизела коштао је око 2,13 марака, док сада кошта и 2,40 КМ.

Војиновић је нагласио да је због јесење сјетве већа потражња за дизелом, те да је због тога дошло до драстичног повећања цијена овог деривата.

- До сада никада нисмо имали разлику цијена између дизела и бензина око десет фенинга, а сада имамо такву ситуацију. Вјероватно да ће се за десетак дана тај однос избалансирати - нагласио је Војиновић и додао да ће цијене бензина остати на нивоу између 2,20 и 2,25 марака. Ипак, на већини пумпи цијене бензина за неколико фенинга премашују тај износ.

Евродизел на бензинској пумпи "Крајинапетрол" коштао је 2,36, а сада кошта 2,39 марака. Цијена бензина остала је непромијењена, тако да бензин супер 95 кошта 2,24, док супер 98 износи 2,29 марака.

Дизел је у уторак увече поскупио и на бензинским пумпама "Нестро петрола", и то за четири фенинга.

- Цијене у малопродаји су усклађене са онима у набавци. Дизел је повећан за четири фенинга, бензин супер 98 је скупљи за три фенинга, док је бензин 95 за четири фенинга - казали су на "Нестро петролу".

На њиховим пумпама бензин 98 тренутно кошта 2,28 КМ, бензин 95 кошта 2,23, дизел "евро 4" је 2,38 КМ док је дизел "евро 5" 2,40.

- Разлика у набавним цијенама између дизела и бензина износи око 20 фенинга, што није уобичајено - казали су на овој пумпи.

На бензинским пумпама ОМВ јуче је такође дошло до повећања цијена горива за четири фенинга.

Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да су цијене нафте посљедњих дана биле у благом порасту, те да су дистрибутери очигледно брзо реаговали на то.

Нафта

Цијене сирове нафте јуче су на азијском тржишту благо снижене, на близу 102 долара за барел, прекинувши период јачања од 36 одсто током посљедњих шест седмица.

Нафта за оријентациону испоруку у децембру је у електронском пословању на Њујоршком меркантилном тржишту јуче била у паду 39 центи, на 102,20 долара за барел.

Марка "брент" за јануарски термин испоруке је у Лондону на терминској берзи ICE ослабила 54 цента, на 111,34 долара за барел, пренијеле су агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана