Дивљи туризам украде милион марака такси

Nezavisne.com
Дивљи туризам украде милион марака такси

Бањалука - Због неплаћања боравишне таксе, БиХ на годишњем нивоу у просјеку губи најмање милион КМ, констатују домаћи туристички радници, огорчени чињеницом да већ годинама систем наплате овог туристичког прихода готово никако не функционише.

Амир Хаџић, предсједник Удружења хотелијера и ресторатера БиХ, каже да би укључењем свих туристичких посјета БиХ у легалне токове и наплатом боравишних такси од њих сумарни износ наплаћених такси на годишњем нивоу био већи од три до пет пута.

Он је констатовао и то да је БиХ током прошле године забиљежила раст посјета туриста од 11 одсто, којег нимало адекватно није пратио раст наплате боравишних такси, чији се сумарни наплаћени износ на нивоу БиХ креће око једва премашеног милиона КМ.

Хаџић је истакао да око 50 одсто туристичких посјета БиХ заврши у сивој туристичкој зони.

"У Неуму за вријеме љетне сезоне борави велики број туриста, али у регуларним токовима буде пријављен тек дио њих. Слична ситуација је и с Међугорјем, за које процјењујемо да га у зависности од године посјети огроман број туриста, који остваре између милион и по и три милиона ноћења, али се тај број никада у правој мјери није одразио и на износе такси које се тамо наплате", рекао је он.

Из Удружења хотелијера и ресторатера БиХ су истакли да су љути на државу која према њиховим ријечима на успостављању активног система контроле не чини готово ништа.

Нада Јовановић, директорица Туристичке организације РС, је рекла да је питања боравишних такси "врућ кромпир", од којег надлежни бјеже и не желе да се позабаве њиме.

"Иако биљежимо готово константан раст броја туристичких посјета, који је само за прва три мјесеца ове, у односу на исти период прошле године, порастао за 15 одсто, на износу новца прикупљеног од боравишних такси такав раст није видљив", рекла је она.

Јовановићева је нагласила да овакво стање доводи до огромних губитака прихода од боравишних такси и истакла да инспекције треба да направе далеко већи притисак у области туризма.

Иначе, износ боравишне таксе у БиХ у зависности од локације и временске сезоне осцилира између 0,5 и двије КМ.

Посљедњи подаци Инспектората РС показују да је свака трећа инспекцијска контрола туристичких и угоститељских објеката у РС указала на неки вид неправилности у њиховом раду и пословању.

Борка Суртов, главни републички тржишни инспектор, прецизирала је да је само у области угоститељства и туризма Тржишна инспекција у 2014. години извршила 1.562 контроле, док је у њих 515 утврдила постојање неког вида нерегуларности.

"Због почињених прекршаја у области туризма и угоститељства издато је 428 прекршајних налога у вриједности од 225.170 КМ и поднесена једна прекршајна пријава", рекла је она.

Она је додала да су се најчешће утврђене неправилности односиле на посједовање и вођење прописаних књига и евиденција, као што су књига гостију, књига утисака и друге, затим на издавање рачуна, истицање цијена те верификацију и рок верификације мјерила.

Суртовова нам није прецизирала резултате контроле наплате боравишних такси, јер се, како је додала, њихова контрола преклапа и обавља у сарадњи с Пореском управом РС.

До илегалног смјештаја за само пет евра

Амир Хаџић, предсједник Удружења хотелијера и ресторатера у БиХ, нагласио је да веома ружну слику о домаћем туризму, који је посљедњих година у фази експанзије, шаљу илегалци који нуде дивљи смјештај.

"У Сарајеву овакви илегалци 'хватају' туристе по аутобуској станици, а онда им наплаћују пет евра за кревет на Башчаршији, при чему њих 20 користи исто купатило", рекао је он и додао да је недопустиво да такви људи уопште нађу своју прођу на тржишту.

Хаџић је констатовао и то да у сваком од већих градова БиХ, при чему превасходно мисли на Сарајево, Мостар и Бањалуку, постоји око 5.000 илегалних кревета који се изнајмљују туристима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана