Дивиденду исплатило само 13 фирми са берзе

Марина Чигоја
Дивиденду исплатило само 13 фирми са берзе

Бањалука - Само 13 предузећа, чије су акције излистане на Бањалучкој берзи, исплатило је ове године дивиденду својим акционарима.

Тај број могао би бити већи с обзиром на то да предузећа из система "Електропривреде РС" још нису одржала скупштине акционара, због чега није познато да ли ће исплатити дивиденду.

Према подацима Бањалучке берзе, 13 предузећа исплатило је акционарима у новцу 81,99 милиона, док је вриједност дивиденде у акцијама износила 9,77 милиона КМ. У Бањалучкој берзи истичу да нема значајних промјена у броју акционарских друштава која исплаћују дивиденду, јер се углавном ради о истим предузећима.

Највише новца, као и ранијих година, добили су акционари "м:тела" чија је полугодишња дивиденда износила 59,10 милиона КМ. Поред "м:тела", дивиденду су у овој години исплатили и Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" из Теслића, "Аура осигурање", НЛБ Развојна банка, "Матекс", "Бањалучка пивара", "Палас", "Граве осигурање" и Нова банка из Бањалуке, "Гас промет" из Источног Сарајева, "Боксит" из Милића, "ТГТ" из Лакташа и "Нешковић осигурање" из Бијељине.

Директор брокерске куће "Адвантис брокер" из Бањалуке Бранко Кецман каже да акционари због дивиденде и купују акције и да би било добро да је више предузећа која је исплаћују.

- Камо среће да више компанија исплаћује дивиденду. Интересовање за куповину акција је сигурно веће ако фирме исплаћују дивиденду. Већина великих фирми у свијету исплаћује годишњу дивиденду. Компаније које остварују добит један дио исплаћују акционарима, који на крају крајева морају имати одређену корист, а други дио иде у инвестиције. Лоше је када би сав зарађени новац био исплаћен акционарима - рекао је Кецман наводећи да се у правилу око 40 одсто добити исплаћује акционарима, а 60 одсто иде у инвестиције.

Професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац каже да се предузећа не смију одрицати инвестиција зарад исплате дивиденде и да износ који добијају акционари не смије бити велики као што је случај на нашем тржишту.

- Новац исплаћен кроз дивиденду иде директно на терет будућих инвестиција. Континуирана исплата дивиденде је везана за предузећа која су у фази зрелости и иду силазном путањом. За успјешна растућа предузећа која иду у сусрет новим технологијама исплата дивиденди није примаран циљ - рекао је Радивојац и додао да је таква ситуација и у развијенијим земљама гдје предузећа инвестирају у нове технологије, а кроз та улагања расте цијене акција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана