Дивиденду исплаћује један одсто предузећа

Марина Чигоја
Дивиденду исплаћује један одсто предузећа

БAЊAЛУКA - Од 600 предузећа чије су акције уврштене на Бањалучку берзу, до сада је само њих шест исплатило или донијело одлуку да акционарима исплати дивиденду за прошлу годину.

Према информацијама са Бањалучке берзе, у 2010. години највећу дивиденду у износу од 50 милиона марака исплатиће "Телеком Српске". Осим "Телекома", дивиденду су исплатили и NLB Развојна банка Бањалука у износу од 3.577.602 марке, те "ТГТ" а. д. Лакташи у износу од 407.434 марке.

Дивиденду је исплатила и "Медикарт здравствена установа" а. д. Бањалука у износу од 94.365 марака, док ће "Јахорина осигурање" а. д. Пале исплатити дивиденду у износу од 200.000 марака. Нова банка а. д. Бањалука дивиденду ће исплатити кроз емисију акција у укупној вриједности од 9.852.762 марке.

Од 600 предузећа чије су акције уврштене на Бањалучку берзу,  мање од половине, њих 280, остварило је профит. Према подацима Берзе, профит већи од 100 хиљада марака остварило је 60 предузећа.

Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић рекао је да је за акционаре веома значајно да ли предузеће исплаћује дивиденду, јер на тај начин имају директну корист од оствареног профита предузећа. Додаје да је веома важно и то да ли предузећа остварују добит или не.

- Aко предузеће не остварује добит или нема јасне пројекције када ће то бити, тешко је очекивати да ће постојати интерес инвеститора да купују акције те фирме - казао је Лакић.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Саша Стевановић рекао је да стандарди корпоративног управљања предвиђају да предузеће има јасно дефинисану дивидендну политику.

- То је један од инструмената за привлачење инвеститора. Када се ради о исплати дивиденде, ситуација у земљама у окружењу слична је као и код нас. У иностранству пракса је битно другачија, код њих је исплата дивиденде нормална ствар - казао је Стевановић.

Предсједник Управног одбора Удружења берзанских посредника РС Бранко Кецман рекао је да код нас предузећа ни раније нису у значајнијем броју исплаћивала дивиденду.

- То и јесте проблем, јер предузећа нису вођена искључивим циљем остваривања добити и развоја фирме за потребе акционара. Када предузећа схвате да више не могу свој развој да финансирају кредитима, већ да морају тражити улагаче, онда ће бити важно која фирма својим акционарима исплаћује дивиденду, а која не - казао је Кецман.  

Власници

Саша Стевановић је истакао да се код нас још увијек није пробудила свијест о потреби вођења дивидендне политике.

- С обзиром на то да већина предузећа код нас има већинског власника, просјечан улагач треба да буде свјестан да већински власник може да одлучи оно што њему иде у прилог, а не акционарима. Из тог разлога акционари су изложени ризику да немају директне користи од позитивног пословања предузећа - казао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана