Дисконти пића купце броје на прсте

Данијела Бајић
Дисконти пића купце броје на прсте

БАЊАЛУКА - Отказана весеља као и ограничен рад угоститељских објеката смањили су потрошњу алкохола, што је утицало и на рад дисконта пића у којима истичу да купце броје на прсте једне руке због чега ће, ако се ситуација не поправи, морати ставити кључ у браву.

То потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је лани увезено алкохолно пиће вриједно 159,7 милиона марака, што је за око 41 милион мање у односу на годину раније. Подаци УИО БиХ говоре да је лани највише увезено пива и то у вриједности 103,93 милиона КМ или за 10,26 милиона мање у односу на годину раније. Послије пива, БиХ је лани, како су навели у УИО, највише увезла вина и то у вриједности од 26,8 милиона КМ, за 10,8 милиона мање него 2019. године. Највише пива, казали су у УИО, увезено је из Србије, затим Хрватске, одакле у БиХ углавном стижу и највеће количине вина.

- За два мјесеца ове године у БиХ је стигло алкохолног пића у вриједности од 19,93 милиона КМ. Пиво и вино су и ове године најчешће увезена алкохолна пића -  казао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

У дисконтима пића широм Српске кажу да је потражња за алкохолом прошле године драстично опала, а ситуација ни ове године није ништа боља.

Шеф једног дисконта пића у Бањалуци Маријан Топић је рекао да је пандемија дефинитивно измијенила устаљене навике становништва.

- Приход од продаје алкохола је преполовљен. Надам се да ће се ситуација ове године поправити, јер ћемо у противном морати затворити радњу. Не исплати се радити за свега неколико купаца - казао је Топић.

Радница једног приједорског дисконта пића Дајана Јанковић истакла је да ресторани и кафићи час раде, час не раде, а свадби и других весеља готово да није ни било.

- Готово једине муштерије од када траје пандемија су нам угоститељи, али ни они сада не раде. И док су били отворени прилично су смањили набавку алкохола, јер им је радно вријеме било ограничено. На прсте једне руке можемо набројати колико нам муштерија дође у току дана, док раније нисмо сједали од посла - казала је Јанковићева.

Да је муштерија све мање тврди и власник једног паљанског дисконта пића Зоран Л. који каже да је промет лани опао за 20 одсто те да ни ова година није добро почела.

- Пиво је и даље број један, кад је у питању потражња. Већина наше робе је из увоза - казао је он.

Извршни директор Удружења потрошача “ДОН” из Приједора Муриса Марић казала је да не треба да чуди то што је много мање алкохола увезено прошле године.

- Велику улогу у потрошњи алкохолног пића има и дијаспора која је редовно долазила овамо да се, између осталог, проводи, јер у иностранству то много кошта. С друге стане, радно вријеме угоститељских локала, гдје су се такође трошиле велике количине алкохола, је смањено - казала је Марићева. +

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана