Директору “Космоса” 30 одсто већа плата од дозвољене

Анита Јанковић Речевић
Директору “Космоса” 30 одсто већа плата од дозвољене

БАЊАЛУКА - Стање у бањалучком Ваздухопловном заводу “Космос” толико је лоше да је Главна служба за ревизију јавног сектора изнијела негативно мишљење за финансијско пословање у прошлој години, а оно што посебно боде очи јесте то да је директору предузећа исплаћивана 30 одсто већа плата од дозвољене.

Републички ревизори утврдили су да је Надзорни одбор овог предузећа, које је у власништву Владе РС, лани повећао плату директору, али и извршном директору “Космоса” чиме су прекршени закључци и ограничење Владе о питању висине зараде. 

У извјештају је наведено да су уговорене бруто плате директора и извршног директора дефинисане закључком Владе РС из 2011.  и 2013. године којим је прописано да плата заједно са регресом, топлим оброком, зимницом и осталим примањима по основу радног односа не може бити већа од 3.000 КМ односно од 2.700 КМ за директоре у јавим предузећима. Исто тако, плата извршних директора не може бити већа од 2.500 КМ односно од 2.250 КМ, увећана за минули рад и припадајуће порезе и доприносе.

- У 2023. години, одлуком Надзорног одбора утврђена су увећања плате директора за 30 и извршног директора за десет одсто, што није у складу са поменутим закључком Владе. Такође, приликом обрачуна увећања плате радника по основу остварених резултата у раду, умјесто основне плате, као основица за обрачун, кориштена је основна плата увећана за минули рад, што није у складу са прописима - наведено је у ревизорском извјештају уз појашњење да се корекција плате по основу резултата у раду врши на начин да се основна плата увећава до 20 одсто основне плате.

Негативно мишљење “Космос” је добио и због пописа имовине који је обављан мимо свих законских процедура, а ни благајничко пословање није вршено онако како струка налаже.

- Путем благајне вршене су исплате аконтације путних трошкова, дневница за службено путовање и накнада трошкова превоза, а полог готовине на пословне рачуне није вршен у прописаним роковима - закључили су ревизори.

У овом ваздухопловном заводу лани ни успостављени систем интерних контрола није функционисао на начин да обезбиједи истинито и фер извјештавање и усклађеност са важећим законима и прописима, а ревизори су констатовали и кршење Закона о раду.  Наиме, предузеће је закључило 13 уговора о дјелу за послове који представљају редовну, основну дјелатност завода што није у складу са законом којим је прописано да послодавац може са радником закључити уговор о дјелу ради обављања послова који су ван дјелатности друштва, а ријеч је о пензионисаним радницима који су остали у предузећу.

Ревизори су утврдили и да завод користи значајан дио опреме чија је књиговодствена вриједност сведена на нулу, као и да приликом обрачуна амортизације нису примјењиване прописане стопе сходно процијењеном вијеку трајања средства.

Утврђено је и да је земљиште компаније прецијењено, а вриједност инвестиционих некретнина потцијењена, али и да је менаџмент “Космоса” прекршио Закон о порезу на доходак јер су обавезе за порезе и доприносе исплаћивали након плата.

Препоруке

Републички ревизори су менаџменту ваздухопловог завода издали 17 препорука које би требало да спроведу како би своје пословање довели у законске оквире. Од њих се, између осталог, тражи да се пословни простори издати у закуп и земљиште дато на коришћење класификују као инвестициона имовина, као и да се уговорене плате и увећања плата директора и извршног директора одређују у складу са закључцима Владе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана