Директор Aлуминија поднио оставку

СРНА
Директор Aлуминија поднио оставку

Мостар - Директор мостарске компаније "Алуминиј" Жељко Кордић поднио је данас оставку, сазнаје Срна из извора блиских федералној Влади, која је власник 44 одсто овог предузећа.

Кордић цијели дан није одговарао на позиве новинара, а у "Алуминију" није било ни потврде нити деманта ове информације.

Кордић, који је ступио на дужност у фебруару, донио је након што су Електропривреда Хрватске заједнице Херцег-Босна и још неки добављачи "Алуминију" блокирали рачуне због неизмирених дугова и након што је увидио да помоћ од власника предузећа не долази у обећаном року.

Независни синдикат запослених "Алуминија" дао је данас пуну подршку Кордићу у раду и избору осталих чланова Управе.

Синдикалци су изразили огорчење насталом ситуацијом у предузећу и односом федералне власти према њима.

Они траже хитну сједницу Надзорног одбора на којој би била потврђена управа коју предложи Кордић, као и да се поништи конкурс за избор три извршна директора, који, како тврде, није у складу са статутом предузећа.

Представници овог синдиката траже обустављање испоруке метала до даљњег, као и поништавање споразума са Владом ФБиХ о власничкој структури.

Синдикалци тврде да је федерална Влада увијек имала дискриминишући однос према "Алуминију" и да им је отежавала пословање и све важне одлуке, међу којима је она о приватизацији предузећа за 300 милиона евра, која је прије више година због непостојање воље у Влади пропала.

"Алуминиј" има дуговања већа од 220 милиона КМ, а дугови се свакодневно гомилају.

Власничка структура овог предузећа утврђена је тек прошле године када је потписан споразум према којем Влади ФБиХ припада 44 одсто дионица, малим акционарима 44 одсто, а Влади Хрватске 12 одсто.

Када је ријеч о дионицама предузећа, пријератни радници српске националности, остали су без њих и своја права потражују судским путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана