Директни летови из Србије за САД крајем године?

РТС
Директни летови из Србије за САД крајем године?

Београд - Аеродроми у Србији требало би да до краја године добију категорију “један” америчких ваздухопловних власти, што значи да авиони могу да лете директно из Србије за Америку, преноси РТС.

Влада Србије усвојила је мјере за реструктурирање ЈАТ-а које, између осталог, подразумијевају набавку шест авиона и социјални програм за више од 600 радника.

До краја године, аеродроми у земљи требало би да добију категорију “један” америчких вазухопловних власти, што значи да авиони могу да лете директно из Србије за Америку.

ЈАТ није имао интерконтинеталне летове још од осамдесетих, а тренутно нема ни тип авиона за те летове.

Посљедњи пут, са Сурчина за Америку полетјела је тадашња “десетка” (боинг ДЦ-10) која је, за Чикаго и Њујорк, ишла једном недјељно.

Путници из региона долазили су у Београд да би прелетјели океан. Карте су биле повољне, ЈАТ је добро зарађивао, а највећа дијаспора у Чикагу била је задовољна.

Замјеник амбасадора САД у Србији Ли Лиценбергер каже да је чињеница да су представници америчког ваздухопловства у Србији знак да је Србија спремна за техничку провјеру.

- Желимо да успоставимо чвршће везе између српског и америчког народа. Ваздушни саобраћај је једна од области у којој желимо да вас подржимо - рекао је Лиценбергер.

Србија је послије 11. септембра 2001. године, па све до прошле године, била једна од ријетких земаља која је имала дозволу за летове преко океана.

На жалост, ту могућност није искористила.

Поновно добијање категорије “један”, што би омогућило директне летове за Америку, велика су шанса ЈАТ-а у преговорима са стратешким партнером.

Вршилац дужности директора Директората за цивилно ваздухопловство Милан Живановић сматра да је једна таква линија пријеко потребна и Србији и овом подручју, будући да је и некада то била једна од најфреквентнијих линија за Сједињене Државе.

- Према томе, мислим да је то нешто што је у интересу не само путника Србије, већ и региона и суседних држава - каже Живановић.

Ипак, стручњаци упозоравају да се права која стекне једна авиокомпанија не могу тако лако пренијети на другу.

Наиме, правило налаже да стратешки партнер ЈАТ-а мора да буде мањински власник ако жели да лети за Америку, што ће бити тешко изводљиво с обзиром на губитке националног авиопревозника.

Да прављење нове компаније никада није довољно јасно тврди економиста Милан Ковачевић.

- Увек се може оклизнути у нешто што је још горе него ово. Наиме, може се догодити да се нека од права не могу пренети на ту нову компанију. Друго, ако правите нову компанију онда сте засигурно оставили на терет пореских обвезника све дугове ове компаније - објашњава Ковачевић.

Ако по трећи пут Србија не искористи шансу за интерконтинеталне летове, тешко да ће у наредних десет година имати шта да тражи у међународном авио-транспорту.

А ово вријеме треба искористити, јер ће авио-саобраћај бити у експанзији све до 2030. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана